Brzice (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Brzice (obec) vzdálenost: 0 km

Z roku 1422 pochází první zmínka o Brzicích, v té dobì byla obec v držení rytíøe Myslibora z Brzic. Pøed rokem 1495 se stávají Brzice souèástí smiøického panství, v 16. století se však opìtovnì stávají samostatným zemsko-deskovým spolkem a od 17. století až do roku 1848 obec vlastní panství Hoøínìves. Revoluèní rok 1848 pøinesl obci samostatnosti a rozvoj v oblasti hospodáøské i kulturní, v té dobì byl založen napø. sbor dobrovolných hasièù (r. 1877).

Do konce 19. století vzkvétalo v obci ruèní tkalcovství, plátno se tkalo témìø v každém druhém místním domì. Na zaèátku 20. století díky rozmachu továren postupnì toto øemeslo zaniká a vìtšina místních obyvatel se živí zemìdìlstvím nebo ažurováním, tj. vyšíváním do plátna. V roce 1933 zemøel v Zákoutí poslední ruèní tkalec.

Brzické dìti navštìvovaly nejprve prorubskou školu, od roku 1829 pak školu v obecním domku è.p. 21 pøímo v Brzicích, v roce 1881 byla postavena nová školní budova. Vyuèovalo se zde až do roku 1976, kdy došlo k postupnému rušení jednotøídek, kterému neunikla ani brzická škola. V roce uzavøení školu navštìvovalo 15 žákù z Brzic, Prorub a okolních osad, kteøí od následujícího školního roku dojíždìli do školy v Chvalkovicích. V souèasné dobì sídlí v budovì bývalé školy obecní úøad.
Bìhem první svìtové války byli povoláni do boje všichni zdejší mladí muži, postupnì rukovali i muži starší. Ve válce padlo nebo následkem zranìní zahynulo 11 brzických vojínù, na jejichž poèest byl v roce 1931 vystavìn v obci památník.
Za druhé svìtové války tvoøily Brzice hranici protektorátu; Proruby a Komárov se staly souèástí Nìmecka. V této válce nepøišel o život ani nebyl odveden do koncentraèního tábora žádný brzický obèan.

Vývoj v pováleèné dobì byl ovlivnìn politickým pøevratem, postupnì bylo v obci v budovatelském duchu založeno družstvo JZD a další politické, kulturní a zájmové spolky. Vìtšina obyvatel byla zamìstnána v zemìdìlství èi dojíždìla za prací do vzdálenìjších továren a podnikù.

V rámci územní reorganizace v roce 1960 byly k Brzicím pøipojeny Proruby s osadami Komárov, Bìluò, Žlíbeèek a Harcov, který patøil spoleènì s pøilehlým Žïárem do té doby k obci Velká Bukovina. V roce 1980 pøestaly existovat osady Harcov, Dolní a Horní Žlíbek a byly pøejmenovány pouze na Žïár - osadu Brzic. Došlo i k pøeèíslování všech domù.

Po pádu komunistického režimu v roce 1989 spadají Brzice nadále do okresu Náchod, od roku 2003 jsou souèástí novì vzniklého vyššího územnì správního celku Královéhradecký kraj.

V roce 1900 mìly Brzice okolo 500 obyvatel, na zaèátku 21. století obec èítala okolo 200 stálých obyvatel.

Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz