Bohuslavice (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Bohuslavice (obec) vzdlenost: 0 km

Obec Bohuslavice je poprv psemn zmiovna v roce 1361 jako majetek Mutiny z Dobruky. Pozdji zskaly Bohuslavice majitel sousednch ernic, kde se poprv pipomnaj v roce 1409 za Vtka z ernic. Pozdji se Bohuslavice spolu s ernicemi staly soust novomstskho panstv a toto spojen trvalo cel feudln obdob. Novomstsk panstv vzniklo roku 1500 za Jana ernickho z Kcova, kdy bylo zaloeno Nov Msto nad Metuj.Bohuslavice le v zemdlsky intenzivn obdlvan krajin a svm pdorysnm zaloenm jsou typem vesnice lnov. Obc protk od severu k jihu potok, kter byl v minulosti obklopen zaplavovanm nezastavnm prostorem, ve kterm podji vznikla ada rybnk. Obc prochz ti silnice druh tdy a centrum obce tvo zem okolo kiovatky tchto silnic. V tto sti obce je vtina vybavenosti obce, kostel sv. Mikule, obecn ad, pota, zkladn a matesk kola, zdravotn stedisko a hostinec. Mimo to jsou v obci dva obchody, kadenictv, knihovna, hit a tlocvina. Na zpadn stran se obce dotk eleznin tra.
Vtinu zastavnho zem obce tvo venkovsk obytn zstavba. Jedn se o selsk staven s hospodskm zzemm, venkovsk chalupy i novodobou zstavbu z povlenho obdob. V obci je rozmstno pt arel zemdlsk vroby a nkolik drobnch vrobnch provozoven.

Obec m po posledn stn 948 obyvatel, z toho 469 mu a 479 en. 40% obyvatel tvo katolci, 20% evangelci, 8% ostatn vyznn a 32% oban je bez vyznn. Z celkovch 373 dom v obci je trvale obydleno 270. Celkov vmra zemdlsk pdy v katastru je 1411 ha.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz