ڞice (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada ڞice (obec) vzdlenost: 0 km

Obec ڞice le v nadmosk vce prmrn 160 a 180 m nad moem v jinm okraji Mlnick kotliny pi jihozpadnm pat vrchu Dnov (241 m n. m.) v valu potoka ernvka, kter odtk smrem ke Chlumnu a dle k toku Labe, do nho se vlv u Obstv. Jin obzor uzavr lenit okraj vyven Prask ploiny. Do sprvnho zem obecnho adu pat jet obce Neteba a Kope.
V na obci nejsou historick pamtky, kter by se pipomnaly ve starch pramenech. Prvn psemn zmnka o ڞicch (ڞice = ves lid ڞovch), je z roku 1405. Cel rozshl oblast na dolnm toku Vltavy a v oblasti soutoku s Labem pat k nejdve a nejhustji osidlovanm stem ech. Z okol pochz mnostv archeologickch nlez, dokldajcch osdlen od neolitu a po dobu hraditn. Nkolikrt byla osdlena a opevnna Dnovsk hora, naposledy snad v obdob pchodu prvnch Slovan. Ponkud pozdji bylo osdlovno dno valu ernvky mezi ڞicemi a Chlumnem, protoe bylo bainat a tko pstupn. Jeho odvodnn a postupn zpstupnn pro zemdlstv a sdla se zaalo ve vt me uplatovat od 16. stolet. Pozstatkem pvodnch rozshlch bain (ernav) a slanisek jsou "Netebsk slaniska" - prodn rezervace, dnes cca 1 ha pi eleznin trati. V okol obce Kope se nachz v rozloze 2,02 ha prodn rezervace, ve kter se vyskytuj spoleenstva teplomilnch trvnk a skalnch vchoz s vskytem vzcnch druh rostlin. V katastru obce le na jinm svahu Dnovskho vrchu na rozloze 5,66 ha prodn rezervace Dnovsk str, kde jsou chrnna travn spoleenstva suchch slnovcovch strn.
V roce 1856 byl dostavn cukrovar, kter byl v provozu a doposledn kampan1998- 1999. V souasn dob v arelu bvalho cukrovaru sdl nkolik firem. Nejvt je firma HanSeatic, s.r.o. - viz .hanseatic.cz..
V roce 1867 - 1872 byl v obci zzen a oteven potovn ad, kter poskytuje spojov sluby doposud.
V roce 1865 byla v obci zzena stanice drhy esk Severn z Turnova na Neratovice a do Kralup nad Vltavou. Tato neelektrifikovan, jednokolejn tra . 092 v seku Kralupy nad Vltavou - Neratovice je v provozu stle jak pro osobn dopravu, tak pedevm pro nkladn dopravu (Kauuk Kralupy) a zatm se neuvauje o jejm zruen. V obci a jejm okol zajiuje hromadnou dopravu firma ROPID Praha. Obce Neteba a Kope jsou obsloueny soukromm autobusovm dopravcem - spojen s Odolena Vodou.
V letech 1891 byla zapoata vstavba zkladn koly a 1. z roku 1894 byla zahjena vuka na tto kole. Po velk rekonstrukci byla kola v roce 1994 opt otevena. Budova je jednou z dominant obce a je pzniv vnmna jako posilujc prvek mstn identity.
Velkm pnosem pro obec jsou dal dleit projekty a stavby, kter jsou bu ji v provozu, nebo se dokonuj a nebo v nejhorm ppad jsou prozatm zastaveny pro nedostatek financ.
Velkm pnosem pro rozvoj obce je sjezd z dlnice D8. Touto komunikac se velice zlepila dostupnost hlavnho msta Prahy, kam dojd za prac i nkte obyvatel obce. Zlepila se tm i monost kulturnho vyit, kter po zruen kina v na obci i patn stav slu v mstn sokolovn nen tm dn.
Dalm velkm pnosem je i plynofikace obce, m se velice zlepil stav ovzdu v na obci. Zaveden pevnch telefonnch stanic vem, kte o telefon projevili zjem a zaveden bezdrtovho internetu.V letonm roce bylaobnovena innost mstn knihovny, kter je v souasn dob zsobovna kvalitnmi knihami a mimo kvalitn etbu nabz vem zjemcm i sluby internetu.
Hor u je to s kanalizac. Byla vybudovna istika odpadnch vod a zaala se budovat kanalizan s.
Obec je charakteristick rozvojem mstnch slueb a drobnch ivnostnickch provoz, kter vznikly pmo v rodinnch domech nebo pvodnch hospodskch stavench. V obci jsou dva pohostinsk provozy, dv prodejny potravin,drobn ivnostnci a prodejna paliv.
Ze zkladnho veejnho vybaven m obec krom poty a koly tak mateskou kolku a ordinaci lkae vetn lkrny.Tyto aktivity jsou vak soustedny pouze do ڞic.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz