Neratovice (město)


Seznam lokalit v okolí


město, městys Neratovice (město) vzdálenost: 0 km

Město s necelými 17 000 obyvateli patří k nejmladším městům v naší republice a je úplně nejmladším městem na řece Labi.

První písemná zmínka o Neratovicích, tehdejší vsi, je z počátku 13. století. Poté náležely Neratovice převážně k Lobkovicím – a teprve roku 1884 se staly samostatnou obcí.

Neratovice samotné se do dějin nijak výrazně nezapsaly, mnohem více v historických pramenech nacházíme zmínky o okolních vesnicích. Jejich bohatou minulost dodnes připomínají zdejší stavební památky. Na místě lobkovické tvrze byl r. 1679 zbudován zámeček. Hrobka rodiny Palackých a Riegrovy stojí na lobkovickém hřbitůvku vedle gotického kostelíka.

Dne 24. dubna 1936 byla zdejší ves povýšena na městys. Růst Neratovic vyvolala především železniční doprava. Tyto možnosti přilákaly průmysl a v roce 1898 zahájila v Neratovicích Goldbergova továrna výrobu mýdla, oleje a svíček a v roce 1905 vznikl závod G. Šebora na výrobu rozmanitých chemikálií.

Obrovský rozmach lučebního průmyslu pak nastal za 2. světové války a zejména po ní, kdy zde došlo k výstavbě gigantického podniku Spolana.

Přivodilo to zároveň stavbu sídlišť a občanské vybavenosti, růst počtu obyvatelstva a připojení některých sousedních obcí.

Roku 1957 byly Neratovice povýšeny na město a počet obyvatel překročil 10 tisíc.

Dnes mají Neratovice společně s přilehlými obcemi Byškovice, Horňátky, Korycany, Lobkovice a Mlékojedy 16.537 obyvatel.

Do celého správního území města patří Kostelec nad Labem, Kojetice, Čakovičky, Libiš, Nedomice, Obříství, Ovčáry, Tišice, Všetaty a Zálezlice a celkový počet obyvatel tohoto správního obvodu je 28504.

Za zmínku jistě stojí rok 1971, kdy se dokončovala výstavba kulturního domu Spolany. V této době již byly ve městě dvě základní školy. Městský úřad tehdy sídlil ve vilce za Klubem, kde potom sídlila stanice Veřejné bezpečnosti. V sedmdesátých letech byly Neratovice jedno velké staveniště. Rostla nová sídliště, byla postavena budova radnice, sportovní hala, krytý plavecký bazén, zimní stadion, další školky a jesle, 3. základní škola a vedle Kulturního domu nový Společenský dům.

V závěrečném desetiletí 20. století a na přelomu do století 21. byla v Neratovicích vystavěna například městská nemocnice, krytá tenisová hala, 2 nové supermarkety, byl vybudován Dům kněžny Emmy, nová pošta či nová obřadní síň města. Ačkoli jsou Neratovice novodobým, v rovině položeným městem, mají svůj charakter a půvab. Ne nadarmo se říká Neratovice – město zeleně.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 6.0000

zdroj: www.KrasneCesko.cz