Kralupy nad Vltavou (město)


Seznam lokalit v okolí


město, městys Kralupy nad Vltavou (město) vzdálenost: 0 km

První zmínka o Kralupech z roku 993 v zakládací listině břevnovského kláštera, v 1. polivně 13 století byly Kralupy darovány Anežkou sestrou VáclavaI., řádu křižovníků s červenou hvězdou v Praze. Řád vlastnil ves Kralupy do roku 1848 do rozpadu feudeálního zřízení. Bezmála 600 let, ačkoliv během této doby několikrát ves změnila majitele, ale pokaždé byla navrácena řádu. Za vlády Karla IV. byla ves značně zvelebena , byl zde vykopán dlouhý náhon a postaven mlýn, dokonce i tvrz obehnána hradbami a příkopem.V roce 1881 byla ves povýšena na městys sloučením Kralup a Lobče. V roce 1902 byly Kralupy povýšeny na město. v roce 1895 byl dostavěn novogotický kostel. V roce 1851 byla zahájena železniční doprava. Jinak Kralupy přečkaly i několik ničivých povodní a to v letech 1784 1845 1890 a naposledy 2002.
(Lenka Jindřichová KČT Kralupy n. Vlt.)

 

V posledních letech se vzhled města a kvalita žití v něm výrazně zlepšily. Město Kralupy nad Vltavou ročně investuje stovky milionů korun. Ať už je to do kultury, sportu či služeb. Například od roku 2008 do roku 2012 vložilo město do investičních akcí přes 420 milionů Kč. Značnou část z této částky činí dotace z nejrůznějších fondů (Regionální operační programy, Státní fondy atd.). Došlo k několika rekonstrukcím a modernizacím komunikací, zateplení škol, školek a městských budov, zřízení nových parkovacích míst, lávek přes potok. Největší investiční akce v dějinách města vyvrcholila koncem roku 2013, a to vybudováním nového sídla městského úřadu, který do té doby sídlil ve třech budovách rozmístěných po městě. 

Kralupy nabízí kulturní vyžití prostřednictvím kulturního domu, 3D kina Vltava, městského muzea i městské knihovny. Dále podporují místní organizace, ze kterých si každý vybere dle svého gusta. Každoročně se pořádají celoměstské slavnosti Dny Kralup. V jejich nabitém programu si každý najde svůj soudek zábavy. Sportovní nadšenci si jistě též vyberou z nabízených oddílů či sportovišť. Kralupy se pyšní zrekonstruovaným letním koupalištěm, plaveckým bazénem, zimním stadionem a víceúčelovými hřišti. Ti, co chtějí trávit čas třeba jen v poklidu přírody, mohou navštívit skalní masiv Hostibejk a krásné okolí řeky Vltavy. Pro naše nejmenší je po městě rozmístěno spousta dětských hřišť s nejrůznějšími hracími prvky. 

O naše bezpečí v Kralupech pečuje Policie České republiky a Městská policie. Nesmíme opomenout ani hasiče. Ve městě sídlí dva sbory dobrovolných hasičů, kteří pracují i se svými malými nástupci - Soptíky, samozřejmě nebojácní hasiči Středočeského kraje a hasičské sbory podniku Synthos, Správy železniční dopravní cesty. Poslední složkou Integrovaného záchranného systému je Záchranná služba Asociace samaritánů ČR. Město Kralupy nad Vltavou zřídilo 6 mateřských škol, 5 základních škol, 1 praktickou školu, Základní uměleckou školu a Dům dětí a mládeže. Dále ve městě naleznete Dvořákovo gymnázium a Střední odbornou školu ekonomickou, Střední odbornou školu a střední odborné učiliště, které zřizuje Středočeský kraj.

Lenka Moravcová (MěÚ Kralupy nad Vltavou)


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 8.5000



zdroj: www.KrasneCesko.cz