Dolany (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Dolany (obec) vzdálenost: 0 km

Obec Dolany se v pramenech poprvé objevuje v roce 1318 v přídomku Přibyslava z Dolan. Jeho potomci vladykové z Dolan se stali předky českého panského rodu Mladotů ze Solopysk. Ješek Prosinka z Dolan prodal v roce 1337 Dolany pražskému konventu křížovníků s červenou hvězdou, držitelům sousedních Kralup (nad Vltavou). Dolanská tvrz se poprvé připomíná v roce 1406 a předpokládá se, že byla postavena již Prosinky z Dolan nebo později křížovníky, kteří ji pronajímali. Tak se uvedeném roce 1406 objevuje jako nájemce Eliška Škopková z Dubé. Okolo roku 1430 získal ves s tvrzí páni z Valdeka. Od svých příbuzných vyplatil velmistr křížovníků s červenou hvězdou Oldřich Medek z Valdeka ves Dolánky na protějším břehu Vltavy. Stalo se tak v letech 1454 - 1455. Křížovnický majetek v Dolanech byl pak opět zastavován drobné šlechtě. Zbytek Dolan údajně připadl ke statku Chvatěruby, který vlastnili Zajícové z Házmburka. Tato část pak byla vyplacena a připojena k Tursku, které bylo v držení zmíněných křížovníků. Jeden ze zástavních držitelů Zikmund Chvatěrubský z Lestkova na přelomu 50. a 60. let 16. století vracel tvrz a ves Dolany zpět křížovníkům. Jiná část Dolan s dvorem patřila v 16. století Štrouchům z Chlumku a pak byla připojena k Míkovicím (dnes část Kralup n. Vl.), které drželi Boryňové ze Lhoty. Vrchnostenskou správu ukončilo zrušení nevolnictví v roce 1848. Na konci 19. století byly Dolany příslušné k politickému okresu Velvary a k hejtmanství Slaný. V té době se staly proslulými "dolanské švestky" pocházející z obce Dolany.

Zkoumáním významu jména obce je hledána možnost vytvořit znak mluvící, kterým je nejvíce oceňovaný. Takový znak je vytvořen tak, aby bylo ve shodě znamení, či symbol ve štítu se jménem.

V průběhu historie se podoba jména obce nijak neměnila a už první zmínka dokládá podobu shodnou s dnešním tvarem: Przibislaus de Dolan (1318), ves Dolany (1438), Dolany (1890).

Výklad významu názvu obce byl jazykovědci vyložen následovně: Jméno Dolany vzniklo příponou -jan- ze staročeského apelativu dól (latinsky "fovea", "vallis" - fovea = jáma na chytání zvěře, vallis = údolí; německy "die Grube" = jáma, dolík, důlek, důl, či "die Tal" = údolí, novočesky "důl". Jméno označovalo původně obyvatele "dolu". Tomuto výkladu také nasvědčuje poloha vsí s tímto jménem u řek, potoků a v údolích (v České republice je osmnáct obcí se jménem Dolany).

S ohledem na výklad významu názvu jména obce lze vytvořit znak, který by se blížil ke znaku mluvícímu.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz