Vinařice (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Vinařice (obec) vzdálenost: 0 km

V současné době žije ve Vinařicích 150 obyvatel a obec čítá 112 rodinných domů. Část rodinných domků slouží chalupářům.

Dochované prameny líčí, že obec Vinařice je jednou z obcí půvabného Podlesí. Leží 12 km jižně od Loun, při samé hranici tohoto okresu. Vesnicí protéká Pochválovský potok a okolní svažité lány jsou vroubeny lesními úseky.
Tato zdejší krajina byla osídlena už v době bronzové. Starobylost slovanského osazení vyplývá např. i z blízkosti významného hradiště Dřevíč. První písemná zpráva o Vinařicích se vztahuje k roku 1238, kdy zde sídlil vladyka Johann de Wineriz.

Koncem první čtvrtiny 14. století vlastnil tuto ves Bičan z Vinařic, který zde vybudoval hrádek. Mohlo k tomu dojít také za jeho předchůdce Jindřicha z Dubé. V polovině 14. století získali Vinařice Podmokelští z Prostiboře, kteří jsou připomínáni naposledy kolem roku 1460.

V poslední čtvrtině 15. století sídlil na vinařickém hradě Jeník z Divic a po něm páni z Klinštejna. Kolem roku 1520 se stal držitelem celého zdejšího statku Děpold z Lobkovic a na Bílině. Jeho potomci kolem 16. století přestavěli tvrz v sousedních Divicích na zámek a vinařický hrad opustili, takže potom chátral a nakonec zcela zanikl.

Statek Vinařice spolu s dalšími okolními majetky potom krátce vlastnili Trčkové, od nichž je roku 1601 koupil Kryštof z Lobkovic.V držení jeho rodu zůstaly Vinařice do roku 1656, načež se po několika změnách dostaly do vlastnictví Schützů z Leonpoldsheimu. V roce 1720 zdědili celý jejich rozlehlý velkostatek Cítoliby i s Vinařicemi Pachtové z Rájova, po nichž následoval od roku 1797 Wimmer a nakonec od roku 1802 Schwarzenbergové. V držení tohoto rodu zůstaly Vinařice až do rozpadu feudalismu v roce 1848 a pozemky z části až do parcelace roku 1924.

Vinařický hrad se rozkládal na ostruhu nad obcí. Toto místo se dosud jmenuje Na zámku a jsou na něm znát zbytky opevnění, které mělo v jižní protáhlé části vstupní bránu. Strukturu hradu lze už jen obtížně stanovit, rovněž sklepy jsou zavalené.

Do správního obvodu obce Vinařice patří také obec Divice.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz