Žáky (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Žáky (obec) vzdálenost: 0 km

Obec Žáky - Štrampouch se rozkládá kolem silnice Čáslav - Zbýšov - Ledeč n. Sázavou, a to ve vzdálenosti 4 a 7 km od Čáslavi. Je rozdělena do čtyř částí. Prapůvodní část obce Žáky leží od Čáslavi 4 km; dnes má 46 popisných čísel a žije zde 113 obyvatel. 1,5 km od Žák směrem na Zbýšov se rozkládá podél silnice Horní Štrampouch. Asi 200 m od silnice je Dolní Štrampouch a osada Chalupy. Štrampouch má 126 popisných čísel a žije zde 245 obyvatel.

Mezi osadou Dolní Štrampouch a Chalupy je při hlavní silnici pohostinství a obchod. V bývalé škole je sídlo obecního úřadu.
Samo založení obce Žáky spadá přibližně do roku 1142, kdy český kníže Ladislav II. založil klášter v Sedlci u Kutné Hory. Klášter byl nadán mnoha dvory - mezi jinými i dvorem Žáky. Tradice dokládá, že zde klášter vybudoval školu pro klášterní novice a odtud pochází jméno Žáky.

K tomuto patřil i ovčín zvaný Štrampouch. Původní název byl Steinbruch. V roce 1820 vlastnil Žácké panství Holanďan de Trasegnies - markýz - a nechal tehdy na Štrampouchu vybudovat pro svou paní větrný mlýn.
K novému rozvoji obce došlo po osvobození republiky. V roce 1949 byla zavedena elektřina, v roce 1972 veřejné osvětlení, v roce 1973 vybudována nová prodejna potravin, v letech 1974 až 77 tři autobusové čekárny, požární nádrž, hasičská zbrojnice a pohostinství. Společenský život v obci vytvářejí dobrovolné organizace s dlouholetou tradicí, fotbalisté od roku 1934, taktéž hasiči a myslivci.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 8.0000

zdroj: www.KrasneCesko.cz