Vlaice (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Vlaice (obec) vzdlenost: 0 km

Poprvé se o Vlaicích dozvídáme v roce 1189, kdy byly majetkem Hroznaty z Peruce. Pozdji se staly souástí rozsáhlého panství vilémovského kláštera, jak to dokazuje písemná zmínka z roku 1279. Klášter zde vybudoval tvrz, kterou pronajímal. O své statky pišel vilémovský klášter bhem husitských bouí a Vlaice získal císa Zikmund. V polovin 15. století dostali Vlaice Trkové z Lípy a vlastnili je pes sto let. Poté Vlaice patily Chotouchovským z Nebovid a ti je roku 1579 prodali Janu Kustošovi ze Zubí. Jeho potomci výrazn rozšíili vlaickou tvrz a posléze roku 1612 Vlaice prodali ehušickému panství. Jejich další vývoj byl a do roku 1848 spojen s tímto panstvím. I poté, kdy z panství zstal velkostatek, zdejší dvr patil k ehušicím. Po první pozemkové reform se stal ze zdejšího dvora zbytkový statek. V meziváleném období zde byla zízena pipouštcí stanice. Kontinuita plemenáské práce se ve Vlaicích udrela a do dnešních dn. V roce 1949 vzniklo ve Vlaicích JZD, ale pozdji byly jeho pozemky pedány Státnímu statku. 1949 vzniklo ve Vlaicích JZD, ale pozdji byly jeho pozemky pedány Státnímu statku v áslavi. Zásluhou dvora si Vlaice udrely pomrn stabilní poet obyvatel, který klesl a v pováleném období. Jako v jedné z mála obcí se ve Vlaicích prakticky nestavlo, pouze se pestavovalo. Ji od meziváleného období byla správn pilenna k Vlaicím osada Výapy. Spolený obecní úad existuje ve Vlaicích dodnes.

Tvrz. Vlaická tvrz má své poátky ji ve 14. století. Její dnešní podoba pochází z vtší ásti z pelomu 19. a 20. století, kdy byla adaptována na sušárnu ekanky. Pvodní je pouze ást obvodového zdiva. Nové jsou i opráky mající zabránit zhroucení zdí, je dodávají objektu starobylý ráz.

Ovín. Mohutnost a bytelnost stavby naznauje, e nepjde o stavbu rolnickou. Jedná se o vrchnostenský ovín. Typicky vzdálen od hospodáského dvora, k nmu patil a od nho ho dnes opticky oddluje bytovka. Podobná konstrukce malého domku v sousedství ukazuje na jejich shodné stáí (z první poloviny 19. století) i na skutenost, e zde bydleli panští úedníci.

p. 1 - inseminaní stanice. Dládný dvr, vzorn upravené chlévy - to není jen tak njaká usedlost. Ji mezi válkami zde byla zízena veejná pipouštcí stanice. V chlév sídlil obecní býk, který ml dleitý úkol - zušlechtit místní skot s nízkou uitkovostí. Dnes je zde inseminaní stanice - moderní forma pipouštcí stanice.

p. 2. I pes omšelost je vidt, e kdysi tato chalupa Vlaicím rozhodn ostudu nedlala. Kolem poloviny 19. století, kdy byla postavena, patila k moderním stavbám. Byla postavena z poctivého kamene, chudší stavli z vepovic, pozdji z pálených cihel. Velká okna dodnes dochovaná v pvodním lenní ukazují, e svtnice - hlavní obytná místnost domu - mla dostatek svtla. e se nešetilo ani na fasád ukazuje stylizovaný vruboez pod štítovou ímsou, který zárove dokazuje odvozenost této stavby od romantizující panské architektury.

Ze. Zdi se sbíraného i lámaného kamene tvoily pevnou souást eské krajiny a do 17. století. Zatímco v kopcovitých oblastech tyto zdi byly dokladem, kolik se urodilo na poli kamene, zde svdí o dostupnosti opuky. Ze stejného materiálu je i stodola v pozadí z poátku 20. století, kdy ji jinde zcela pevaovaly cihlové stavby.

Stodola. Ne, nejde o panskou stodolu, jak by se podle rozmr mohlo zdát. To jen konjunktura dvacátých let, kdy se zdálo, e doba prosperity nikdy neskoní, vyvolala roku 1928 potebu její stavby. Kamenná podezdívka, cihelné zdivo s pilastry z reného zdiva a malý sklon stechy jsou typickými znaky meziválených hospodáských staveb. I pro n byla patrná snaha po zkrášlení exteriér, by jen formou zvýraznných pilastr.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz