ebestnice (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada ebestnice (obec) vzdlenost: 0 km

Šebestnice, jako všechny vesnice v okolí, jsou starého pvodu. Majitelé Šebestnic, kteí se asto mnili, byli nejprve zemané.

Ji v roce 1303 se pipomíná v Šebestnicích první majitel, který se jmenoval Kondráš ze Sebestianic, po nm pak statek vlastnil Vojtch se znakem pl kozla ve štít. Roku 1318 je uvádn statek Vilémv. V roce 1415 pitiskl Albert ze Šebestnic (zvaný Vojtch) pee na stíný list proti upálení Mistra Jana Husa. Tento list byl 2. záí 1415 pedán koncilu v Kostnici. Následn pešly Sebestianice do rukou pán z Chlumu. Další majitelé Sebestianic se v krátkem sledu za sebou stídali.

V 17. století pešly Šebestnice do rukou Maí Magdaleny Trkové z Lípy.

V roce 1819 koupil v drab panství Sedlecké a Krchlebské kníe Karel Schwarzenberg. Panství zstalo majetkem rodu a do pozemkové reformy po první svtové válce.

Pvod jména Šebestnice

Antoním Profous a J. Svoboda vykládají ve svém spisu ,,Místní jména v echách“, e jméno Šebestnice znamená ves lidí Šebestianových. Latinské osobní jméno Sebastianus vzniklo z eckého Sebaste, co znamená svatý, boský.

Souasnost obce

Obec Šebestnice funguje samostatn od roku 1991, kdy se obané rozhodli osamostatnit od obce Zbýšov.

Obecní úad podporuje innosti, které udrují soudrnost obce, snaí se, aby lidé mezi sebou komunikovali a scházeli se, co pispívá k dobrým vztahm mezi obany. Dodrují se tradiní hasiské plesy a kácení máje.

Na návsi se nachází obecní kaplika, dále v obci mete vidt pomníek padlým v 1. svtové válce.

Na zaátku 80. let byl postaven Obecní úad, kde je té hasiská zbrojnice. Náš hasiský sbor, který má dlouhodobou tradici, byl zaloen v roce 1898


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz