Suchdol (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Suchdol (obec) vzdlenost: 0 km

Obec Suchdol leí na severozápadním úpatí vrchu Vysoká piblin 8 km západ od okresního msta Kutné Hory v nadmoské výšce 365 m. Katastrální území je nezalesnné, pouze v jiní a jihovýchodní ásti jsou menší lesy. Terén je mírn zvlnný, pilehlá Dobe se nachází v nadmoské výšce 366 m, Solopysky 369 m, Malenovice 370 m. U osady Vysoká se terén zvedá, obec je ve výšce 430 m nad moem, kopec Vysoká dosahuje maximální výšky v této krajin: 471 metr.

Jméno obce se správn odvozuje od suchého dolu, jako ostatní Suchdoly v echách (v Praze, u Sedlan, Tebon, u Broumova, Kaplice a jinde) a má se psát Suchdol, pestoe se v rzných pramenech objevuje pod názvem nap. Zuchdol, Suchodol, Sukdol. Sjednocení názvu bylo provedeno a vyhláškou obecního zastupitelstva  ze 30.3.1924.

Kdy získal Suchdol svj znak není známo. Roku 1562 byl jmenován mstysem a císa Ferdinand I. mu propjil znak: v modrém poli na zeleném trávníku znázornnou nalomenou jedli se zatnutou sekerou. Nový suchdolský znak je doloen jen peetmi z osmnáctého století – na peeti není znázornna sekera, nýbr jenom pahýl stromu. Na modrém štít je na zeleném trávníku zlomený strom, jeho boní levá vtev vyrostla jako vrcholek jedle. 

Zkoumání suchdolské historie se setkává s etnými nesnázemi, z nich nejvánjší je ta, e se nezachoval archív bývalého panství Malešova, jeho souástí byla suchdolská obec do roku 1848. Pesto však meme íci, e Suchdol je obec stará ji svou polohou, nebo leí v nejstarším osídlovacím pásu naší zem. V písemných pramenech se sice pipomíná a ve 13. století (r. 1257, kdy byl jejím pánem Raclav ze Suchdola), ale její pvod je nepochybn daleko starší.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz