Schoøov (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Schoøov (obec) vzdálenost: 0 km

První oficiální písemný záznam o obci je z roku 1352, kdy majitelem byl Jan z Bratèic, syn Zdislava. V té dobì byl postaven kostel sv. Køíže na dnešním høbitovì, který v 17. století vyhoøel a nic se z nìj nedochovalo. Do roku 1242 bylo sídlo spravováno z Bratèic. Od roku 1242 do roku 1418 byly cirkevním majetkem, kdy daroval zboží Schoøov Jan z Bratèic køížovníkùm Nìmeckého øádu v Drobovicích. Po porážce øádu pøešla Drobovická komenda do královských rukou. 
Mezitím se zde objevilo nìkolik vlastníkù až v roce 1394 koupil Tchoøov (tak se obci øíkalo) Beneš ze Smrdova. Od roku 1411 byl majitelem Schoøova zeman Jan z Tchoøovy. Dalšími majiteli byli bratøi Petr a Prokop z Lukavce, Bernart Žehušický, obec Èáslav, které po katastrofì bìlohorské byla obec vzata a prodána hrabìnce Marii Magdalénì Trèkové z Lípy.
Roku 1636 byly hrabìti Janu Trèkovi statky zkonfiskovány a Ferdinand III. je daroval generálu Arnoštovi de Suys. Syn generála prodal Schoøov roku 1676 hrabìnce M. Barboøe z Pöttingù, která je odkázala svému synovi Františku Karlovi. (Barbora z Pöttingù vystavìla roku 1697 kapli u Schoøova).
V tøicetileté válce byla ves Schoøov zpustošena a úplnì zanikla. Katastr byl pøivtìlen do katastru obce Zbudovice. Na sklonku 17. století byla opìt obnovena.
Roku 1739 bylo zadlužené tupadelské panství, kam patøila i obec Schoøov, prodáno veøejnou dražbou knìžnì Kateøinì z Auerspergù a spojeno s panstvím žlebským. Roku 1850 postavili majitelé v pøilehlém lese lovecký zámeèek, který byl zboøen a teprve pøed nìkolika lety byl obnoven. Rodina Auerspergù vlastnila panství až do parcelace v roce 1924.
V roce 1841 byla v obci postavena škola, která byla provozována až do II. svìtové války. Po válce byla vystavìna škola nová fungující do roku 1974, kdy byla zrušena.
Roku 1963 je obec politicky pøièlenìna k MNV v Tupadlech, kam náležela až do roku 1989.
Od roku 1990 je Schoøov samostatnou obcí.


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz