Rohozec (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Rohozec (obec) vzdálenost: 0 km

Obec je položena v Polabské nížinì mezi historickými mìsty Kutnou Horou a Èáslaví v sousedství empírového zámku Kaèina. Rohozec patøí k tìm vyjímeèným obcím, které jsou starší než sedlecký klášter, který kolonizoval ve 12. a 13. století okolní krajinu. Po založení kláštera roku 1143 se stal Rohozec souèástí sedleckého klášterního panství a podle dostupných údajù z roku 1248 mìl 20 domù. O pùvodu jména obce existují tøi verze. 

Rohozec se mohl jmenovat podle rohoží kladených na zdejší bažinaté cesty, rohoží zhotovovaných zdejšími osadníky pro klášter i podle rohu kolínského panství, v nìmž se obec nacházela. V roce 1407 odkoupila od kláštera Rohozec Anna z Rožmberka, ale již roku 1420 zapsal císaø Zikmund Rohozec zpìt sedleckému klášteru. V dobì husitského hnutí byly klášteru vráceny opìt všechny statky a trvalo více jak století, než se  Rohozec stal souèástí žehušického panství. To však bylo pro protihabsburský odboj v roce 1546 císaøem Václavu Žehušickému odòato a následnì  prodáno Karlu ze Žerotína. Poté se majitelé Rohozce støídali, až jej roku 1661 koupil se žehušickým panstvím hrabì z Thunu-Hohensteinu,který ho držel až do roku 1848. Roku 1887 zde byl založen hasièský sbor, roku 1903 kampelièka (spoøitelní spolek), roku 1909 divadelní spolek, roku 1913 zavedena elektøina a roku 1928 i telefon. Od roku 1921 zde pùsobí Sokol, škola byla v Rohozci postavena roku 1910. Vyuèování zde trvalo až do roku 1962. 

Od roku 1962 navštìvují místní dìti školu v Žehušicích. V roce 1929 byla v obci vybudována kanalizace a v témže roce byly v okolí odvodnìny pozemky a následující rok regulována øíèka Brslenka. Až do meziváleèného období rostl poèet obyvatel, jenž dosáhl více jak pìti set osob. Nyní jich zde žije zhruba polovina. Od meziváleèného období zaèal výraznìjší stavební rozvoj obce. Po válce zde však vzniklo jen minimum nových staveb. Stavìt se opìt zaèíná až v posledních letech. V roce 1952 bylo v obci založeno JZD, které se ale v následujícím roce rozpadlo. Postupem let se i zde situace uklidnila a družstvo bylo v roce 1960 slouèeno s družstvem v Mikuláši. V 60. letech zde vyrostl nový kravín a po vytvoøení velkého JZD Kaèina zde bylo vybudováno rozsáhlé støedisko živoèišné výroby.  
  
 V roce 1960 se Rohozec stal souèástí støediskové obce Mikuláš. V roce 1993 získala obec opìt samostatnost. Vznikly 2 nové prodejny potravin, prosperující truhláøská výroba ing. Hynka, zamìstnávající 25 lidí a mezinárodní kamionová doprava VM Trans.
Budova školy byla pøebudována na spoleèenský dùm a bylo upraveno i místní høištì s høištìm na volejbal, nohejbal a tenis a dìtské høištì. Byl postaven letní parket  V roce 2002 byla obec plynofikována. V nedalekých Žehušicích je nová škola, lékaø i pošta.


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz