Pabnice (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Pabnice (obec) vzdlenost: 0 km

Obec Pabnice leí 16 km na jihovýchod od okresního msta Kutná Hora. Podle povstí se pipomíná u v raném stedovku. Kroniká Václav Hájek z Liboan uvádí, e Pab, bratr asa - zakladatele áslavi, postavil na hranicích hejtmanství áslavského a ledeského hrad Pabnice.    1. písemné zprávy pocházejí a z roku 1212. Ve 14. a 15. stol. se obec stala mstekem trhovým, nebo leela pi zemské stezce evnickoledeské, vedoucí z Lede do Malína.
   V dob husitských válek byly hrad i obec vypáleny.
   Po roce 1620 bylo zboí pabnické vnováno jezuitské koleji v K. Hoe. Po zrušení jezuitského ádu ho odkoupil rod Schwancenberk.
Pabnice jsou rodištm významného pedváleného stavitele, ing. dr. Eduarda Viktory, konstruktéra známého silniního i elezniního mostu v Bechyni. Byl zárove i významným mecenášem obce. V obci se dochovala jezuitská rezidence pestavná na byty, kaplika sv. Josefa a kostel sv. Jakuba ze 17. stol. Zajímavý je zámeek v lese, bývalé letní sídlo stavitele Viktory.
   Obec má 100 dom, z nich je 1 tetina vyuívána k rekreaci. Trvale bydlících oban je 180 a za prací dojídjí do okolních mst. V obci jsou dv prodejny smíšeného zboí a jedna restaurace. V budov bývalé školy je obecní úad, ordinace praktického lékae a poštovní úad.
TJ Sokol vybudoval velkou sokolovnu a moderní fotbalové hišt. Nkolik fotbalových oddíl od mladších ák a po oddíly dosplých dobe reprezentují obec nejen v okresních, ale i v krajských soutích.
   Velmi dobe si vede hasiský sbor, který má u více ne stoletou tradici.
   Obec byla v roce 2004 plynofikována a takté zde byl vybudován veejný vodovod. Dále se poítá se stavbou kanalizace a istiky odpadních vod.
   Okolí Pabnic s malebným údolím Pabnického potoka, s mnoha rybníky a pilehlými lesy poskytuje obanm i rekreantm monosti aktivního odpoinku.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz