Nov Dvory (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Nov Dvory (obec) vzdlenost: 0 km

Nové Dvory se mohou pochlubit zhruba sedmisty lety existence, i kdy na poátku byl nejspíše jen dvr zaloený cisterciáckými mnichy z blíz- kého kláštera Sedlece. Skuteného rozmachu se obci a pozdji msteku dostalo a v poslední tetin 18. století a to zejména zásluhou Bernarda Vníka a jeho manelky Barbory. Další výrazná etapa rozvoje Nových Dvor je spjata s hrabcím rodem Chotk z Chotkova a Vojnína a se jménem Jana Rudolfa Chotka. Díky nmu vznikl nejen zámek Kaina, ale i rozsáhlé krajináské kom- pozice, které petrvaly dodnes.
Nové Dvory moná díky své poloze v blízkosti Kutné Hory, zstávají asto stranou zájmu návštvník zdejší oblasti. Jejich pozornost se sousteuje pedevším na Kutnou Horu, Sedlec a pípadn zámek Kaina. Pesto i v Nových Dvorech i jejich v blízkém okolí, lze nalézt mnoho zajímavého pro toho, kdo chce vidt. V samotné obci sice nenajdete gotické architektonické klenoty jako je tomu v Kutné Hoe, za- to je zde však ada památek barokních, které byste na jiných vesnicích jen tko hledali. Není ani nutné po nich píliš pátrat. Jsou soustedny na malém okruhu ve stedu dnešní obce, kde kdysi vznikal zárodek budoucího msteka, centra n- kdejšího rozlehlého Novodvorského panství. Jen za sochou sv. Václava si budete muset poodejít z námstí kousek do Havlíkovy ulice, kde stojí u domu p. 56. Neškodí se té podívat na místní hbitov, v jeho centru je empírová stavba kaple a krypty, v ní jsou pochováni píslušníci zdejší vtve rodu Chotk vetn Jana Ru- dolfa Chotka, stavitele zámku Kaina, pesnji eena investora jeho stavby. Jeho sídlem ped pesthováním na Kainu, byl zámek v Nových Dvorech, který tvoí se zámeckou kaplí sv. Martina jednu z dominant námstí.
Paklie jste si ji prohlédli Nové Dvory a chcete se podívat po jejich okolí, je mo- né se vydat z námstí Havlíkovou ulicí smrem k Ovárm a potom pokraovat do vsi Jakub. Vyrazit mete na kolech, ale tento výlet se dá absolvovat i pšky. Na silniní kiovatce v Ovárech se nenecháte zlákat smrovkou na Jakub, ale bude- te pokraovat stále rovn jiním smrem po zpevnné cest. Zakrátko se ocitnete u Ováreckého rybníka, kde je hnízdišt labutí a mnoství dalšího vodního ptactva a jestlie jste pijeli v parném dni, mete se zde i vykoupat. Ves Jakub, díve Svatý Jakub, je od Ováreckého rybníka ji na dohled a jestlie uvidíte na vyvýšenin v obci románský kostelík, putujete správným smrem. Svatý Jakub byl od roku 1593 jednou z obcí Novodvorského panství. Dv tvrze, které tam díve bývaly, byly za ticetileté války vypáleny a ji nikdy nebyly obnoveny. Okolo návsi zstalo zachováno nkolik architektonicky zajímavých staveb. Usedlosti s popisnými ísly 5 a 65 byly postaveny ve stylu selského baroka a usedlost p. 69 v novogotickém stylu. Staveb selského baroka bylo ješt na poátku 50tých let 20. století v obci více, ale vesms padly za ob pochybnému vkusu tvrc djin minulé éry. Na západní stran návse, která je mimochodem vtší na námstí v áslavi, stojí románský kostelík, jedna z významných staveb tohoto druhu v eské republice. U kostela naleznete tabuli s informací, kdo vám kostel oteve k prohlídce. Ve výlet mete pokraovat dále tak, e se stejnou cestou vrátíte do Ovár a dáte se po silnici jdoucí mezi poli smrem ke Kain. Z ní posléze odboíte k "Novému rybníku". K nmu ji v uritém úseku pjdete po cest, která díve slouila zámeckému panstvu k jeho projíkám. V okolí tohoto rybníka lze nejlépe na jae a podzim na zoraných polích nalézt stepy pravké keramiky, dokazující stáí místního osídlení. Od rybníka pak vede cesta ke kainské oboe a zámku. I tato cesta patila do rozsáhlého komplexu krajináských úprav provedených za hrabat Chotk. Je po obou stranách osázena alejí strom. Pi této cest se i nenápadn krí studánka, pamatující ješt pány Chotkovského zámku.
Ti, kterým by se tato cesta zdála krátká, mohou navštívit ješt lokalitu starých opuštných lom u Kamajek (na mapce lutá trasa), kde je bohaté a svtov známé nalezišt zkamenlých moských ivoich z období svrchní kídy. Pro návštvu zámku Kaina je nejlépe rezervovat celé odpoledne. Expozice muzea eského venkova a expozice ze ivota Chotkovského rodu, nkdejších vlastník tohoto zámku, je natolik zajímavá, e její prohlídku by bylo škoda uspchat. Navíc; zámek je nejvtší empírovou stavbou v echách, rozsáhlá hrabcí knihovna, zámecké divadlo ..., zkrátka stojí to za shlédnutí. Bez zajímavosti té není rozsáhlý zámecký park anglického typu, ve kterém je vybudována nauná stezka.
Kdy u jste ve zdejším regionu, nevynechejte prohlídku obory v ehušicích, které jsou vzdáleny od Nových Dvor po silnici 7 km. Zde naleznete jedno ze dvou stád vzácných bílých jelen v Evrop. Jste-li v ehušicích za letních veder, mete se osvit ve velmi pkném jezee zstalém po tb písku poblí obce ve smru na áslav. Máte-li rádi architektonické památky, navštivte i obec Záboí nad Labem, která je té nedaleko Nových Dvor. Románský kostel sv. Prokopa s bohatou výzdobou vstupního portálu pocházející nejspíše z tetí tvrtiny 12. století vás jist potší. Po zdejších vesnicích je ale skryto památek více, ne by se dalo oekávat. Nejsou teba nikterak velkolepé, ale vypovídají mnoho o ivot našich pedk. V naklada- telství Kuttna v roce 2001 vyšla broovaná kníka s názvem Pam krajiny, novo- dvorsko - ehušicko, která je prvodcem cykloturistickou stezkou po zdejším regionu. Poídit se nechá v pokladn zámku Kaina.
Na doplnní nakonec. Kdy zde budete chtít setrvat déle, mete se ubytovat v Kutné Hoe nebo pímo v Nových Dvorech v hotelu "Rudolf", kde mete oekávat perfektní servis. Odtud potom budete podnikat své výlety za poznáním do okolí. Pro cyklisty nejsou zdejší trasy píliš fyzicky nároné. Vtšina jich je spíše rovinatých a pevýšení nejsou strmá. Vyjímkou je stoupání v obci Jakub po cest od Nových Dvor. Zdejší krajina je nejhezí od jara do podzimu. Sníh v zim se zde nikdy dlouho neudrí. Jen málokdy jsou místní snhové podmínky takové, aby bylo mono vyrazit do pírody na bkách.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz