Maleov (mstys)


Seznam lokalit v okol


msto, mstys Maleov (mstys) vzdlenost: 0 km

Mstn nzev obce se odvozuje zpovsti obohatm kutnohorskm m욝anovi Maleovi, kter zde zaloil devorubeckou kolonii. Osadnci zsobovali nedalek stbrn doly devem a devnm uhlm zmil. Prvn psemn historick zmnka oMaleovu je zroku 1303, kdy tvrz vlastnil jaksi Pibyslav.
Zdalch etnch a znmjch majitel je to rodina Ruthard zKutn Hory, povstn husitsk hejtman Ondej Kesk zmovic, nkolik pokolen zrodu Otejn a zposlednch pak Karel, sv. pn zDalberga a Salm.

Okol Maleova je proslul udlostmi vztahujcmi se svm vznamem keskm celonrodnm djinm. Tak roku 1421 hjil Vclav Martin Kladn zTchlovic a naMaleov mstn tvrz proti Praanm, aby obhjil zjmy Kutn Hory pi obsazen funkce mincmistra. Zvl᚝ pamtnm se stal Maleov vdob husitskch vlek roku 1424. Tehdy tborsk vojsko Jana iky zTrocnova nahlavu porazilo Praany a nadlouh as tak uhjilo ideu husitsk revoluce. A jet dnes jsou patrn okopy a nspy pruskho dlostelectva zlet 1742 a 1756, kdy zde tato vojska hledala msto innho odporu.

Zestavebnch pamtek vMaleov dominuje obci i irmu okol starobyl tvrz, jej vznik a pvod nen doloen, a kaple sv. Vclava zroku 1731. Nedaleko obce je oputn dl zaloen Jchymem zBredy roku 1725. Vmstnm parku byl roku 1921 postaven pamtnk obtem I. svtov vlky.

Souasn Maleov, ije poklidnou prac vmalch vrobnch a obchodnch ivnostech, nkte lid dojdj dozamstnn mimo obec. Je zde zkladn kola sbohatou historickou tradic, sportovn arel sfotbalovm a tenisovm hitm, il sbor dobrovolnch hasi, rekrean rybnk subytovacm zazenm smonost oberstven. Dokatastru obce zasahuje vodn plocha zdre naVrchlici, vybudovan vletech 1966 a 1970.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz