Hlízov (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Hlízov (obec) vzdálenost: 0 km

První písemná zmínka o Hlízovì, pùvodnì Hlídov pochází z r. 1143, kdy byl darován novì založenému sedleckému klášteru,v jehož držení byl až do husitských válek. Po té následovalo nìkolik majitelù, mezi nimiž se èasto vedly spory o vlastnictví Hlízova.

Až do r. 1547 stála v osadì tvrz, která však nebyla obydlena a zaèala chátrat. R. 1657 se dostal Hlízov do majetku rodiny Šafmanových. V 18. století zde byl vystavìn pozdnì barokní zámeèek. Pøi zámku na památku svého otce, dala vystavìt Anna Šafmanová r. 1746 kapli. Pøi zámku vznikl hospodáøský dùm, který byl výraznì pøestavìn poèátkem 19. století Teprve r. 1791 koupil Hlízov Jan Rudolf Chotek, který jej pøipojil ke svému novodvorskému panství. Souèástí novodvorského velkostatku zùstal Hlízovský dvùr i po zrušení vrchnostenské správy v roce 1848.

Po vzniku republiky byl z jádra dvora vytvoøen zbytkový statek, jenž pozdìji koupil Ovèárenský akciový cukrovar a èást pozemkù byla parcelována. Bìhem druhé svìtové války dostala železnice probíhající v sousedství druhou kolej. Poèet obyvatel Hlízova s výjimkou závìru 19 století postupnì klesal. Jako u typické vesnice na železnici, znaèná èást obyvatel dojíždìla do zamìstnání do Kolína i Kutné Hory. Z toho také vyplývá jejich sociálnì demokratická orientace odlišující je od agrárnických obcí. Velké množství dìlníkù rovnìž zpùsobilo, že právì zde vzniklo v roce 1949 jako vùbec první na okrese JZD. JZD pozdìji vplynulo do JZD Kaèina. Pøestože se poèet obyvatel obce snižoval, poèet domù,  zejména v meziváleèném období výraznì stoupal. Rovnìž po válce vyrostla v Hlízovì celá øada nových domù. Od 60. let byl Hlízov pøechodnì spojen s Novými Dvory, ale po roce 1989 se opìt osamostatnil.

V tìsné blízkosti Hlízova vedla již v 11. století od Malína stará zemská stezka. Dnes ji již spatøit nemùžeme, její základy skryla císaøská silnice vybudovaná v 18. století - dnešní silnice Èáslav - Kolín. Roku 1870 byla v sousedství vesnice vybudována Severozápadní dráha. Jan Rudolf Chotek dal r. 1898 vystavìl okresní silnici, spojující Hlízov se Sv. Kateøinou a erarní silnicí.

Na východní stranì Hízova teèe øíèka Klejnarka, na níž byl v první polovinì 18. století vystavìn mlýn, poèátkem 20. století modernizovaný. K Hlízovu náležela samota Skalka, nacházející se pøi kolínské silnici. V sousedství této samoty se rozkládal veliký rybník Brùdek, pøemìnìný poèátkem 20. století na pole. Vlastní jednotøídní školy se Hlízov doèkal r. 1861. Jednoduchábudova však brzy pøestala vyhovovat svému úèelu a rychle zchátrala, a proto byla r. 1907 postavena nová moderní škola, v jejimž sousedství byl založen i park. Elektrifikace obce byla provedena 1914.


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz