Èervené Janovice (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Èervené Janovice (obec) vzdálenost: 0 km

Jižním smìrem od Kutné Hory ve vzdálenosti 14,5 km je rozloženo mìsteèko Èervené Janovice, do 18.století zvané Janovièky. Mìsteèkem prochází státní silnice z Èáslavi do Zruèe nad Sázavou, která byla otevøena v roce 1829 a další z Kutné Hory do Ledèe nad Sázavou, jež byla postavena v roce 1887 stavitelem Vepøkem z Malešova. Kutná Hora a Èervené Janovice mají v historii mnoho spoleèného. Napøíklad spor Mikuláše Daèického s vdovou po Felixu novohradském z Kolovrat, který byl majitelem panství Janovièky. Spor byl projednáván témìø 30 let.V roce 1724 zakoupila Kutná Hora Janovické panství od hrabìte Arnošta z Th“urheimu a stala se patronem mìsteèka i farnosti. S její pomocí byla v roce 1843 vystavìna škola, v roce 1906 radnice a v roce 1909 - 1911 nový kostel.

Znak mìsta Èervených Janovic je témìø stejný jako znak Kutné Hory, ale bez alegorických postav. Uprostøed námìstí vyvìrá pramen vody, který tvoøí studnu a rybníèek. Pøebývající voda teèe do panské zahrady a tvoøí vìtší rybník - tzv. Podzámecký. V okolí Èervených Janovic se dále nachází rybníky: Karlùvek, Katlov s velkou rekreaèní oblastí, Pohan, Nedovedlo, Bøezinský, Zápona, Kukla. Jednou z dominant mìsteèka Èervené Janovice je novorománský kostel. Pùvodnì byl vystavìn v gotickém slohu. Pøi opravách v roce 1875 byla nalezena pùvodní gotická kamenná okenní ostìní a také okno za oltáøem mìlo pùvodní gotický tvar. Kostel byl malý. Zdá se, že pùvodnì zde byla kaple, z níž povstal presbytáø a pozdìji byla pøistavìna loï chrámu a vìž. V souèasnosti jsou ve vìži tøi zvony z roku 1947. U kostela stávala také kostnice. Byla zrušena v roce 1904. V roce 1902 byl podán návrh na zásadní pøestavbu starého kostela. Povolení bylo vydáno až v roce 1908. Plán v novorománském slohu zhotovil Matìj Krch a výstavbu pøevzal stavitel Èenìk Dajbych. Rozlouèení se starým kostelem a poslední služby Boží byly vykonány dne 21.února 1909, nový chrám byl vysvìcen 15.øíjna 1911 biskupem Th.Dr. Josefem Doubravou. V Èervených Janovicích stávala od dávných dob i tvrz. Potvrzují to most, valy a jiné pozùstatky u nynìjšího zámku, který stojí na stejném místì. Podle rùzných pramenù byla tvrz roku 1600 pøestavìna štukatérem Karlem Bretanim z Vlach na honosný zámek. Pozdìji však nebyl dlouhou dobu udržován a dnes již nepøipomíná bývalou okázalost a nádheru minulých èasù.

V dnešní dobì jsou Èervené Janovice mìsteèko s vlastní samosprávou, poštou, školou, nìkolika obchody a restaurací. Nejvìtší firmou s nejvìtším poètem pracovních míst je v souèasné dobì zemìdìlská spoleènost Agro Podlesí,a.s., která obhospodaøuje 4 tis. hektarù zemìdìlská pùdy v okolí. Zamìøuje se na pìstování obilovin, brambor a øepky, z živoèišné výroby na výrobu mléka, chov prasat a skotu.

Obyvatel: 718

Obce: Lány, Vilémovice, Zhoø

Rekreaèní osada: Katlov

Osady: Phov, Chvalov, Zadní


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštìvníkù: 10.0000

zdroj: www.KrasneCesko.cz