Crkvice (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Crkvice (obec) vzdlenost: 0 km

Obec Církvice, která má 1200 obyvatel se nachází na rozhraní Polabské níiny a elezných hor, vzdálená 5km od historického msta áslav i známé Kutné Hory. Pestoe je dnes tato obec jeden urbanistický celek, pvodn se jednalo o dv obce a to Církvice a Sv. Jakub. Jméno Církvice odvozuje se od staroslovanského jména "cerkev" t.j. devný chrám; tudí církvice - zdrobnlé jméno by oznaovalo devný chrámek. Takové chrámky stavny ji v X.století na skalnatých výšinách a to proto, aby byli vící v prvých dobách kesanství proti nepátelm církve lépe chránni.   

Obcí protéká potok Klejnárka, jako pítok Labe. Vzhledem ke své výhodné poloze se na tchto území nachází celá ada archeologických naleziš, které dokládají osídlení tohoto území ješt ped naším letopotem. Nejvýznamnjší památka, která se nachází na území obce, je pvodní románský kostel Sv.Jakuba vysvcený praským biskupem Danielem roku 1165 za pímé úasti eského krále Vladislava II. a královny Judity. Druhou dominantou obce je kostel Sv.Vavince, u kterého je uritou zajímavostí samostatná zvonice.
Z hlediska dopravní dostupnosti se obec nachází na elezniní trati Kolín – Havlíkv Brod, dále na komunikaci I.tídy Praha – Jihlava – Znojmo a z turistického pohledu na cyklotrase íslo 128.
V obci psobí nkolik spolk, které se snaí navázat na tradice obce. Pestoe se v blízkosti obce nenachází lesy, je v ní dostatek pozoruhodných objekt, které stojí za to  shlédnout a všichni pípadní návštvníci jsou co nejsrdenji zváni.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz