Bratice (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Bratice (obec) vzdlenost: 0 km

Ves Bratice, leící v nejjinjším cípu polabské níiny, stulená pod lesní vyvýšeninou Tisé skály, je jednou z nejstarších osad v kutnohorském okrese. První zmínky o Braticích máme ji z roku 1126.

Zaátkem 13. století patily Bratice "Janu, synu Zbyslavovu na Braticích".Vznik nynjšího úedního názvu Bratice, staršího Braice a dávného Braterice odvozují nkteí od toho, e ves tuto zaloil Zbislav, který ml dva syny, je byli vi sob bratry. Jan z Braic zemel po roce 1254 a byl pohben v kostele ádu nmeckých rytí v Drobovicích, který sám vystavl. Listinou ze dne 7. listopadu 1242 vnoval Braice zmínnému ádu. Listina tato psaná latinsky je uloena v archiv v Královci. - Kostel byl v Braticích postaven r. 1350, tedy v dob, kdy ves patila ádu nmeckých rytí.  Klášter drobovický prodal Braice roku 1370, avšak 1399 je zase koupil zpt. Roku 1418 byli vyhnáni lenové ádu nmeckých rytí z Drobovic a roku 1421 byla komenda drobovická husity zniena a tím také bylo zabránno germanizaci kraje.

Není pesn známo, kdo byl majitelem Bratic v dob husitské. V neklidných dobách se dritelé rychle stídali. V roce 1555 získal bratický dvr rytí Heman Bohdanecký z Hodkova a vytvoil z nj feudální velkostatek s dvorem, lesem, kostelem a mlýnem. Vystavl zde té novou tvrz. Roku 1593 pedal vládu nad velkostatkem svému synovi Adamovi. Ten však hospodail velmi špatn, zadluil se a musel v roce 1609 celý majetek prodat svému viteli Václavu Chotouchovskému z Nebovid. V roce 1612 koupil Bratice rytí Jan Dobenský z Dobenic. Jeho syn Jií byl náboenství luteránského, je v té dob pejímali dívjší husité a byl také osobn zúastnn na odboji, který zvedli r. 1618 stavové eští proti králi Matyáši a Ferdinandu Habsburskému. Odboj stav vyznl v nešastnou bitvu na Bílé hoe 8.XI.1620 a protáhl se ve válku ticetiletou, projevil se válen nejprve v záí 1618, kdy došlo k prvnímu utkání mezi vojsky císaovými a stavovskými v šestidenní bitv. Císaští, vedení Dampierrem, mli leení severovýchodn od Bratic a hlavní jejich stan byl na Vystrkov, kde tenkrát vedla hlavní silnice z áslavi k Nmeckému Brodu. Jejich fronta se táhla od Tupadel, pes kapliku u Bratic, Vystrkov a dál k Okesani. Vojsko stavovské rozbilo své leení na áe šibeniní vrch (nynjší Bambousek), Drobovice. Císaským se sice podailo vypálit ves Pothy, tehdy patící mstu áslav a ped jejich frontou leící, ale nezdailo se jim odrazit útok stavovských vojsk a proto lesem ustupovali smrem k Pelhimovu. Na ústupu císaští vypálili tvrz v Braicích, o které vdli, e patí odbojnému rytíi Jiímu Dobenskému. V roce 1642 pešly Bratice v majetek Bernarta Ignáce Felixe Šmerovského, který ml za manelku Ludmilu Dobenskou, dceru Jindicha Dobenského. Tento velmi vzdlaný a schopný rytí se zaslouil o to, e na tvrzi spravující velkostatek bratický byla zaloena Vrchnostenská kestní matrika pro poddané v Braticích, jako jedna z prvních. v eských zemích. Zastavil úpadek velkostatku, postavil v Braticích pivovar a ovín, zanechal svým potomkm majetek na Braticích za 20 000 zlatých. Mimo jiné nechal v roce 1659 pro kostel ulít veliký zvon, který a do roku 1917 vyzvánl do kraje. V kostele ped oltáem nechal vybudovat rodinnou hrobku.

Jeho syn Jindich Felix Šmerovský prodal zadluené panství roku 1672 Arnoštu Leopoldu hrabti de Suys, pánu na Tupadlích. Jak ji bylo eeno, tvrz v Braticích byla vypálena v záí 1618 a od té doby pravdpodobn ji nebyla ádn znovuzízena a po roce 1672, kdy stedisko panství pechází z Bratic do Tupadel, zaíná ji význam Bratic upadat a nepovznáší se ani za panství kníat z Auersperg, jeto v té dob upadá i význam Tupadel, nebo sídlem se stávají leby.

Koncem 18. století a zaátkem 19. století se tišt spoleenského ivota zaíná pesunovat do Poth, kam byla v roce 1676 peloena fara z Bratic a k ní pozdji byla pipojena škola kolaturní, ze které pak vznikla škola pro celé okolí.  Bratice, vlivem toho nevykazují v 19. století ádných vtších zemdlských usedlostí, za to však mnoho drobných usedlostí. Sloení obyvatelstva po stránce církevní bylo peván ímskokatolické jak bylo v Rakousku-Uhersku bné. Z demografických údaj té doby se dovídáme, e v roce 1886 bylo v obci 94 dom a 761 obyvatel. Ji v té dob byla snaha v Braticích postavit školu. Jeliko však v roce 1874 nedošlo ke shod v obecním zastupitelstvu, nebyla škola postavena.

Na pelomu 19. a 20. století dochází i v Braticích k rozvoji emesel a ásten i prmyslu. S postupným ochabováním moci Rakousko-Uherska zaaly v zemi vznikat rzné zájmové a názorové spolky, pozdji i politické strany. V Braticích byly v roce 1895 prvním spolkem Hasii a v roce 1910 Divadelní spolek, který s válenými pestávkami existoval ješt i po roce 1946. V roce 1919 zaloil kaplan Smrka z Poth Tlocvinou jednotu OREL. Krom innosti tlovýchovné se zabývala i náboenskými slavnostmi, divadly a plesy. lenové se scházeli v dolním hostinci ("U Novák"). V roce 1923 uctila obec památku padlých za 1. svtové války postavením památníku na návsi.

Název obce BRATICE byl obci definitivn úedn uren v roce 1925. V téme roce vzniká další tlovýchovný spolek SOKOL. K významným poinm Sokola patila i slavnost odhalení pamtní desky ing. Jana Pernera na rodném mlýn v roce 1936. Další z pokus postavit v Braticích školu nastal v roce 1933. Ing. Kruml z Golova Jeníkova vyhotovil stavební plánky, byla urena parcela. Stavt se však bohuel nezaalo - zaínala hospodáská krize v Evrop. Druhá svtová válka se ivota v obci dotkla v tom smyslu, e bhem okupace byli nkteí ivnostníci potrestáni za hospodáské delikty nasazením na práce v íši. Totáln nasazeni byli mladí lidé z roník 1924 a 1925. Devátého srpna 1945 zaala stavba trafostanice a 6. prosince 1946 byla v Braticích slavnost "Rozsvcení". Zárove bylo vybudováno i první veejné osvtlení. V dalších letech pokraovalo technické zvelebování obce zavedením první telefonní linky a zízením obecního rozhlasu. Došlo ke slouení Sokola a Orla, bohuel innost tím postupn prakticky zanikla. Roku 1949 byla zaloena Myslivecká spolenost a ve druhé polovin 50. let byla zaloena motoristická organizace SVAZARM.

K další zásadní zmn dochází v roce 1960. Dochází ke slouení MNV do Poth a v Braticích zstává pouze výbor obanský. Stoupající politické naptí koncem 80. let, které vyústilo v zásadní politický zvrat v roce 1989 ovlivnilo i myšlení místních obyvatel. V roce 1990 rozhodlo obecní referendum o oddlení obce od Poth. Prvním novodobým starostou byl zvolen (a je dosud) ing. Jií Uhlí. V roce 1991 se prostednictvím státní dotace podailo zakoupit domek pro zízení Obecního úadu v Braticích, který prošel celkovou rekonstrukcí. Našla v nm své místo i obecní knihovna. Obecní zastupitelstva pokraovala od roku 1990 i v dalším zvelebování obce a zlepšování vybavenosti. Nejvtším dílem zatím bylo vybudování vodovodu napojením na dílo áslav-Male. Byly provedeny opravy a rekonstrukce obecního rozhlasu, osvtlení a komunikací vetn most. V obci se zaíná rozvíjet i soukromé podnikání.

Ne všechno však bylo v posledních 50. letech rové. Tak jako v celé spolenosti, tak i u nás se pomalu vytrácelo dstojné udrování rzných kulturních a církevních tradic a svátk. Napíklad poutí, posvícení, masopust, velikonoc, vnek apod., pi kterých k sob lidé nacházeli cestu. Udrují se pouze oslavy "Boí tlo". Promítlo se to i do pée o symboly kulturních tradic, jako je kostel, pomníky, památníky, kaple a hbitov. V posledních letech se nco ásten napravilo v pípad hbitova a stechy kostela. Je ale teba pokraovat. Pes všechny problémy lze do budoucnosti obce hledt s optimismem, protoe lidé jsou zde pracovití a pi dobrém vedení dokáí v Braticích vykonat mnoho a mnoho dobrých skutk.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocen nvtvnk: 10.0000

zdroj: www.KrasneCesko.cz