Volrna (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Volrna (obec) vzdlenost: 0 km

Obec Volárna leí severozápadn od Kolína. 

V souasné dob má Volárna 476 obyvatel a 190 popisných ísel. Nkolik dom je neobydleno. K rekreaci je vyuíváno 27 dom.

V obci je smíšená prodejna v soukromém vlastnictví. Obecní hospoda, kterou obec odkoupila a za pomoci oban od stechy pestavla a opravila. Hospoda i se sálem a bytem je majetkem obce.

Pedškolní dti mohou navštvovat mateskou školku v Jestábí Lhot nebo ve Velkém Oseku. Dti školou povinné dojídí do základní školy ve Velkém Oseku nebo v Kolín.

Autobusové spojení má Volárna s Velkým Osekem i Kolínem.

Do obce pravideln zajídí dtská lékaka z Kolína a obvodní léka z Velkého Oseka, kteí mají ordinaci na Obecním úad. V této budov má také provozovnu kadenice. Na okraji obce je vybudovaná poární nádr, která je v letních msících vyuívána ke koupání. Kadý rok ji pravideln istí lenové TJ Sokol Volárna. Sportovci mají v naší obci své hišt, na kterém hraje kopanou mustvo mu a sterších ák.

Také Klub Volárenských en pispívá k dní v naší obci. Jejich práce s finanním pispním obce se týká hlavn dtí. V naší obci máme ve všech ulicích kanalizaci, elektinu a telefon. Rozvod po obci je vedený v zemi. Ulice máme asfaltové a tak i chodníky jsou asfaltové, nebo vydládné. V dohledné dob bude otevena soukromá restaurace s ubytováním. Obec má také zájem o plynofikaci.

Dvr Karolín byl vrácen do osobního vlastnictví a pomalu, ale jist rok od roku chátrá.

 

Historie

Zaloena byla na pozemcích nkdejší vsi Beany. O Beanech je zmínka v urbái kláštera Strahovského. Byl tu mlýn, popluní panská dvr, 26 usedlých kmet. Ke všemu náleelo 25 lán selských rolí a nezamený les Bezská hu. Ves patila Klášteru a ron odvádla vymený poplatek. Tato ves byla zniena pi obecní zkáze kolínského Zálabí, kterou zpsobilo uherské vojsko krále Zikmunda. Ke konci roku 1420. Tak Beany zanikly na vdy.

1436 – zapsal císa Zikmund pusté místo po Beanech, Bedichu za Stránice, který je pipojil k panství kolínskému. Kníe Hynek z Munsterberka, který 1474 pevzal kolínské panství po svém bratru Viktorínovi, /oba byli syny krále Jiího/, vybudoval na míst pustých Bean rybník Baovský.

Byl jedním z nejvtších na panství kolínském. Jeho plocha se udávána 635 jiter, 752 sáh. K tomu zbudoval v roce 1475 tvrt míle dlouhý nový Baovský náhon.

Ten pivádl vodu z Cidliny. Rybník byl vtší ne Máchovo jezero, ale nebyl hluboký. V 18. století byl mlký rybník zanesen a na jeho dn rostla kyselá tráva. Protoe byl nerentabilní byl postupn vysušen a zrušen. Na jeho bezích se pásla stáda hovzího dobytka.

Na noc byla zahánna do stájí, kterým se íkalo panská volárna. V roce 1778 byla na míst tchto stájí zaloena vesnice zvaná Freudeneck. Tento nmecký název se ale neujal a lidé vesnici nazývali dále Volárnou. Tento název má do dnes.

Obec Volárnu vlastn vybudoval František Horský, který koupil panství roku 1862. V této dob mla ves necelé dv desítky ísel. Pivedl sem zemdlské dlníky pro které vystavl domky v seazených ulicích , náves osázel kaštany. Ke kadému domku patil kousek pole, lidé mu tento majetek museli splácet. Uprosted vysušeného rybníka vystavl dvr Karlín, nazvaný po své manelce Karolín.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz