Volárna (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Volárna (obec) vzdálenost: 0 km

Obec Volárna leží severozápadně od Kolína. 

V současné době má Volárna 476 obyvatel a 190 popisných čísel. Několik domů je neobydleno. K rekreaci je využíváno 27 domů.

V obci je smíšená prodejna v soukromém vlastnictví. Obecní hospoda, kterou obec odkoupila a za pomoci občanů od střechy přestavěla a opravila. Hospoda i se sálem a bytem je majetkem obce.

Předškolní děti mohou navštěvovat mateřskou školku v Jestřábí Lhotě nebo ve Velkém Oseku. Děti školou povinné dojíždí do základní školy ve Velkém Oseku nebo v Kolíně.

Autobusové spojení má Volárna s Velkým Osekem i Kolínem.

Do obce pravidelně zajíždí dětská lékařka z Kolína a obvodní lékař z Velkého Oseka, kteří mají ordinaci na Obecním úřadě. V této budově má také provozovnu kadeřnice. Na okraji obce je vybudovaná požární nádrž, která je v letních měsících využívána ke koupání. Každý rok ji pravidelně čistí členové TJ Sokol Volárna. Sportovci mají v naší obci své hřiště, na kterém hraje kopanou mužstvo mužů a sterších žáků.

Také Klub Volárenských žen přispívá k dění v naší obci. Jejich práce s finančním přispěním obce se týká hlavně dětí. V naší obci máme ve všech ulicích kanalizaci, elektřinu a telefon. Rozvod po obci je vedený v zemi. Ulice máme asfaltové a tak i chodníky jsou asfaltové, nebo vydlážděné. V dohledné době bude otevřena soukromá restaurace s ubytováním. Obec má také zájem o plynofikaci.

Dvůr Karolín byl vrácen do osobního vlastnictví a pomalu, ale jistě rok od roku chátrá.

 

Historie

Založena byla na pozemcích někdejší vsi Břežany. O Břežanech je zmínka v urbáři kláštera Strahovského. Byl tu mlýn, poplužní panská dvůr, 26 usedlých kmetů. Ke všemu náleželo 25 lánů selských rolí a nezaměřený les Březská huť. Ves patřila Klášteru a ročně odváděla vyměřený poplatek. Tato ves byla zničena při obecní zkáze kolínského Zálabí, kterou způsobilo uherské vojsko krále Zikmunda. Ke konci roku 1420. Tak Břežany zanikly na vždy.

1436 – zapsal císař Zikmund pusté místo po Břežanech, Bedřichu za Strážnice, který je připojil k panství kolínskému. Kníže Hynek z Munsterberka, který 1474 převzal kolínské panství po svém bratru Viktorínovi, /oba byli syny krále Jiřího/, vybudoval na místě pustých Břežan rybník Bačovský.

Byl jedním z největších na panství kolínském. Jeho plocha se udávána 635 jiter, 752 sáhů. K tomu zbudoval v roce 1475 čtvrt míle dlouhý nový Bačovský náhon.

Ten přiváděl vodu z Cidliny. Rybník byl větší než Máchovo jezero, ale nebyl hluboký. V 18. století byl mělký rybník zanesen a na jeho dně rostla kyselá tráva. Protože byl nerentabilní byl postupně vysušen a zrušen. Na jeho březích se pásla stáda hovězího dobytka.

Na noc byla zaháněna do stájí, kterým se říkalo panská volárna. V roce 1778 byla na místě těchto stájí založena vesnice zvaná Freudeneck. Tento německý název se ale neujal a lidé vesnici nazývali dále Volárnou. Tento název má do dnes.

Obec Volárnu vlastně vybudoval František Horský, který koupil panství roku 1862. V této době měla ves necelé dvě desítky čísel. Přivedl sem zemědělské dělníky pro které vystavěl domky v seřazených ulicích , náves osázel kaštany. Ke každému domku patřil kousek pole, lidé mu tento majetek museli splácet. Uprostřed vysušeného rybníka vystavěl dvůr Karlín, nazvaný po své manželce Karolíně.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz