Veltruby (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Veltruby (obec) vzdlenost: 0 km

Obec Veltruby se nachází severozápadn od msta Kolín v centru tzv. "Luních les". Zachovalé zbytky luních les a zamokených luk s výskytem ady chránných a ohroených druh rostlin a ivoich jsou podle zákona o ochran pírody maloplošná chránná území.
O pvodu jména obce vypráví stará povst, podle které knna Libuše, která se v tchto místech ztratila pi lovu, velela "troubiti" a dle toho byla zdejší osada nazvána Veltruby. Vesnice, o ní je první písemná zmínka z roku 1388, se skládá z historických ástí. Západní ást, nejblíe Labi, stojí na míst zaniklé vsi Jezeany, která stávala u Labe a byla uvádna se dvma dvory a s tvrzí. V husitských válkách ves zanikla a zstal zachován pouze kostel a hbitov. Východní ást vznikla kolem velkého dvora s návsí, táhnoucí se a na východ ke státní silnici. 
V souasné dob ije v obci Veltruby 976 obyvatel. Dnešní zástavba obce je rznorodá, tvoená peván rodinnými domky, nkolika bytovkami, chalupami a zemdlskými usedlostmi. Dobré dopravní spojení (autobus, eleznice) peduruje obec k dalšímu rozvoji. Na katastru obce se nachází velké mnoství loisek štrkopísku. V obci je základní škola pro 1.-5. roník a mateská škola. Tyto školy navštvují i dti z Hradiška I. Uprosted obce stojí kostel Nanebevzetí Panny Marie z 50. let pedminulého století, který je v souasné dob za pispní církve, oban a obce v rekonstrukci.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz