Tnec nad Labem (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Tnec nad Labem (obec) vzdlenost: 0 km

První zmínka o vsi pochází z roku 1110, nejpozdji od roku 1436 uvádn jako msteko. 3. bezna 1600 ho císa Rudolf II. povýšil na královské komorní msto. Mstská privilegia obnovil v roce 1638 Ferdinand III.

Týnec nad Labem je velice zajímavý u tím, e leí v posledním výbku elezných hor, které vznikly v algonkiu a starších prvohorách, zaíznutém do kídových druhohorních útvar vzniklých z pardubické pánve. Labe si tu vytvoilo prrvu a zajistilo tak výhodné pírodní podmínky pro osídlení. ada autor dokonce soudila, e tu bylo velké laténské oppidum. Místo v dob slovanského osídlení patilo zejm východním Charvatm, pozdji Slavníkovcm, pak Pemyslovcm a Vršovcm. Nálezy z rzných dob prokazují trvalé osídlení. Jsou uloeny ásten v Národním muzeu v Praze a v Okresním regionálním muzeu v Kolín. 

V roce 1110 se tu sešla dv vládnoucí kníata z rodu Pemyslovc, a sice praský kníe Vladislav a olomoucký Oto, aby tady v Týnci nad vršky(nyní Labem) rozešily svj spor o trní právo v Seky Kostele. Setkání popsal Kosmas ve své kronice. Byl mu toti osobn pítomen, atak i kdy je o nkterých tvrzeních Kosmovy kroniky je mono pochybovat, toto s ohledem na jeho osobní pítomnost a zpsob vyjadování o nm je jist pravdivý. . Týnec nad Labem je u v té dob citován jako villae. Pes další majitele, klášter Johanit Na Bojišti v Praze, Jaroslava z Týnce a Jaroslava z Choltic a jeho potomka se ve trnáctém století Týnec nad Labem dostal do majetku sedleckého cisterciáckého kláštera, který tu zaloil nejen klášter pro mnichy a jeptišky, ale mlýn a hospodu u pívozu pro poutníky a kupce cestující po trstenické cest a dále z Kutné Hory do Chlumce, Nového Bydova a Hradce Králové. Po husitských válkách, v nich byl sedlecký klášter Hynkem Krušinou z Lichtenburka vypálen, se stal majitelem Týnce bratr Diviše Boka z Miletínka Vank. Postavil tu tvrz dodnes stojící. Pak se v jeho drení vystídali další majitelé, a se nakonec jeho majitelem stal Vilém z Perštejna.

V urbái je uvádn jako msteko Taynecz, které bylo panstvím. V roce 1550 tu byl ji most a celna. O deset let pozdji byl koupen následníkem trnu Maxmiliánem z rodu Habsburk a v roce 1600 císa Rudolf II. jmenoval Týnec královským komorním mstem s právem dvou, pozdji tí trh výroních a týdenního trhu dobytího. Souasn msto dostalo znak, kde byla zdraznna jeho strategická poloha, jako pechodového hájeného místa pes Labe. Ji kolem roku 1785 tu existovala, krom dvou mlýn, manufaktura Dobrovských, která spádala vlnu pro podniky v Linci. V roce 1786 tu vznikla koeluna Harrerových a pozdji továrna na lakované usn, jediná v Rakousku - Uhersku. V Praze na Prmyslové výstav 1891 obdrela zlatou medaili. V roce 1864 zaloili bratí Pernerové strojírenskou továrnu.

Msteko ilo na vysoké kulturní úrovni. V Týnci nad Labem se ji v roce 1798 hrálo divadlo, jak uvádjí Kvty J.H.Pospíšila v roce 1835 a 1838. Týnetí ochotníci patili v echách k nejlepším. V roce 1937-38 se v souti sokolských ochotnických soubor v eskoslovensku umístili na tetím míst, hned za Sokolem Praha Dejvice a Sokolem Bratislava. V roce 1850 tu vznikl vzdlávací krouek Beseda, v roce 1876 Okrašlovací spolek, 1882 Hasiská jednota, 1892 Sokol a 1919 Sportovní klub.

Týnec nad Labem byl centrem perleáského prmyslu, jak uvádí Branald v ivých pramenech Národního technického muzea. Narodila se tu ada významných rodák: Vilém Heš, c.k. komorní pvec, len dvorní opery ve Vídni, len Národního divadla v Praze a Mstského divadla v Hamburku, Josef Beran, známý hudební pedagog, skladatela a spisovatel. Jeho bratr Václav, len Smetanova kvarteta, Vilém Gustav Bro, nejlepší skladatel tamburášských skladeb, Václav Šantrek, medailer, František Hampl, spisovatel, Karel Mensingar, bibliotéká milánské Ambrosiány, Antonie Josefina Janovská, krajkáka a výtvarnice, Marie Broková, matka Petra Bezrue. Prof. Perner Jaroslav, pokraovatel Barranda v díle Systéme silurien du centrale de la Bohéme, Josef Beránek, redaktor a spisovatel. 

Zpracováno dle pramen kronikáe msta Ing. Horymíra molila


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz