Star Koln (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Star Koln (obec) vzdlenost: 0 km

Dnešní Starý Kolín, leící ve Stedoeském kraji, se ve stedovku nacházel v kraji Kouimském, jeho hlavním centrem, který mu také dal jméno, bylo prastaré msto Kouim. Název kraje se však asto mnil. Rozlišování na ”Nový“ a ”Starý“ Kolín svdí, e i kdy je Starý Kolín doloen pozdji ne msto Kolín je nepochybn starší. Královské msto Kolín bylo zaloeno nmeckými patriciji na objednávku krále Pemysla Otakara II. v roce 1261. Název byl nepochybn pevzat od nedalekého staršího sídlišt nmeckých kolonist Antiqua Colonia (doslovn stará kolonie). Pívlastek ”stará“ patrn vznikl v okamiku zaloení msta Kolína, který byl pro kolonisty kolonií ”novou“. Starý Kolín byl nepochybn významným centrem, emu nasvduje výstavba kostela sv.Ondeje a jeho vysvcení v roce 1267. Malé a nevýznamné vsi tehdy kostely nemly. To znamená, e Starý Kolín musel projít ji uritým vývojem a je nepochybn starší ne je rok doloení 1267. Další zmínka je k roku 1293, kdy zde eský král vykonával patronátní právo nad kostelem a byl také majitelem zdejší vsi. O dva roky pozdji je doloen fará pi kostele sv.Ondeje. To je dokladem toho, e kostel byl farním a král jako kolátor uplatoval své právo dosazovat faráe. Ve stedovku zde existovalo nkolik dvor, které bývaly majetkem erbovnických a mšanských rod z Kolína a Kutné Hory. U jednoho z nich vznikla i tvrz poprvé doloená r.1379 jako majetek kutnohorského mšana Ondeje Frcuchára. 1386 zízkal tento dvr s tvrzí další kutnohorský mšan Tomlin Praubart. Ten pipojil ke svému dvoru s tvrzí nkolik dalších dvorc a takto rozšíený majetek prodal roku 1397 Martinu Pušovi, mšanu z významné praské a kutnohorské patricijské rodiny, která se pokusila satky aspirovat a do panského stavu. Za husitských válek získal tento šosovní statek Zacha z ene (z ence, z ene), který je jako dritel doloen v letech 1436 - 1445. Práv tehdy byla zrušena závislost na mstském právu ”Nového“ Kolína a Starý Kolín byl podízen zemskému právu. To znamená, e v hierarchii feudálních pozemk a s nimi spojených budov, postoupil do nejvyšší skupiny a stal se z nho tak zvaný deskový statek. Tedy pozemkový majetek (realita) zapisovaný do Desek zemských. Další vývoj Starého Kolína se pak vyvíjel v této rovin. Zachav syn Vilém prodal tento erstvý vladycký statek r. 1494 mstu Kolínu, které jako královské msto smlo vlastnit deskové statky, a patily mu i ”nedeskové“ ásti vsi. Jak se stávalo v takových pípadech, ztratila tvrz význam, protoe nebyla sídlem ádného šlechtického rodu. Docela zanikla a v dnešní dob není ani známo, kde stávala. Další vývoj obce je spojen s djinami Kolína, díve zvaného ”Nový“. Za úast v prvním stavovském odboji v roce 1547 bylo královské msto Kolín potrestáno konfiskacemi, stejn jako jednotlivý mšané. Mezi zkonfiskovaným majetkem byla také ves Starý Kolín. Císa Ferdinand I. nechal obec pipojit k svému kolínskému panství. V r.1583 byla ves postoupena králi.

Chronologie:

- 1261 zaloen ”Nový“ Kolín Pemyslem Otakarem II.

- 1267 dostavn a vysvcen kostel zasvcený svatému Ondeji.

- 1293 eský král vykonává patronátní právo nad zdejším kostelem a je i majitelem vsi, která však podléhala mstskému právu ”Nového“ Kolína.

- 1295 doloen fará. - zemský statek s tvrzí, dvorem a podsedky.

- 14.století náleel statek bohatým horníkm 1449-1495 vladykm z enec (z Rene, z ence) od nich je koupila kolínská obec, která pozemky dvora rozdrobila a pod úrok pronajala vesnianm.

- 1547 byl Kolín pokutován a vše bylo pidleno ke kolínskému panství (doloeno 16 selských statk, dv chalupy, 23 podsedk (zahradník).

- 1575 zde erotínové zaloili struhu na dopravu deva z Labe na Kak.

- 1610 celá ves vyhoela.

- 1731 - 1740 starokolínský kostel znovu stavn.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit





zdroj: www.KrasneCesko.cz