Nebovidy (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Nebovidy (obec) vzdlenost: 0 km

Nebovidy jsou podle profesora Augusta Sedlka v jeho dle Mstopisn slovnk krlovstv eskho i dle zmnky v jeho monumentlnm dle Hrady, zmky a tvrze krlovstv eskho poprv uvdny v roce 1235. Nkter jin prameny uvdj prvn zmnku o obci v roce 1268, kdy ml v Nebovidech majetek Kunata z Nebovid, ale informace A.Sedlka jsou serizn a maj vdeck zklad, rok 1235 je tedy mono povaovat za sprvn.
Klovou roli pi vzniku obce a jejch prvnch let hrl rod pnu z Nebovid. Tento rod ml ve znaku stbrn kosm pruh nebo bevno v ervenm poli. Tento znak byl pouit jako zklad pro nov znak obce a z nho odvozen vlajka obce v roce 2005.
Na potku 14. stolet nleela ves Pavlovi z Nebovid uvdnmu v ltech 1325-1327. V prbhu 14 stolet byly Nebovidy rozdleny na 2 sti a pi kad z nich vznikla i tvrz. Jedna st Nebovid nleele v roce 1439 Baltazarovi (Baskovi) z Nebovid a jeho bratru Kaparovi z Nebovid, zakladateli zemansk rodiny Kaprk z Nebovid. V tto dob se zde tak poprv pipomn tvrz.

V roce 1473 pevzal tuto st vsi s tvrz, kter se tehdy nazvala okrouhl, Baltazarv syn Jindich z Nebovid. Pedek zemansk rodiny Chotouchvskch z Nebovid. Jindich ji pedtm zskal i drhou st vsi, kde rovn stla tvrz. Jet v tme roce prodal cel Nebovidy Janu Plzkovi z Nebezin, od nho v roce 1477 zskal kutnohorsk m욝an [tvrz v Nebovidech] Mikul Rezek z Vesel. V tto dob byla zejm tvrz Okrouhl oputna a majitele obvali tvrz v druh sti vsi.

Oputn tvrz Okrouhl byla pemnna na faru, nebo pvodn nebovidsk fara byla za husitskch vlek zniena. Fara byla nkolikrt pestavovna, v roce 1900 vyhoela a jej zbytky byly zboeny. Zstali z n zachovny pouze sklepy, kter jsou nyn ve dvoe nov fary. Tyto sklepy je mono povaovat za jedin zbytek tvrze okrouhl.

Druh st Nebovid nleela v roce 1407 Janovi ze Struhaova. Jeho nstupce Petr ze Struhaova ji ped rokem 1436 posoupil Vclavovi z Klenov. Vcla prodal v roce 1436 tvrz a dvr Nebovidy z sti vsi sv manelce Machn a jejmu bratru Janovi z Kozojed. A to je prvn zprva o druh nebovidsk tvrzi. Dalm majitelem tto sti vsi a tvrze byl Bohuslav z Nebovid (1487), kter je ped rokem 1473 postoupil Jindichovi z Nebovid.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz