Konárovice (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Konárovice (obec) vzdálenost: 0 km

Obec naleznete opodál Labe mezi Kolínem a Týncem nad Labem. Rozkládá se na kopci v nadmoøské výšce 236 m a asi 37 m nad okolní labskou krajinou. Konárovice jsou jednou z nejstarších obcí v okolí královského mìsta Kolína a jsou starší než samo mìsto Kolín. Souèástí Konárovic je osada Jelen a rekreaèní oblast Vèelín. V okolí obce je množství smíšených lesù vhodných pro pìší výlety, cykloturistiku a zejména houbaøení. Nabízí se také øada možností pro podnikání.

Historie

První zmínka o Konárovicích je z doby panování Boleslava II. roku 967 – 999, který nynìjší kolínské okolí daroval svému nejmladšímu synovi Oldøichovi. Kníže Oldøich si vystavìl pevný hrad na místì, kde nyní leží vesnice Pøehráï a nazval ho Oldøiš.

Jméno Konárovice znìlo døíve Koòaøovice. Soudí se, že tu v 10. století sídlil koòaø, patøící mezi knížecí úøedníky blízkého hradu a na velkých labských lukách choval konì pro knížete. Kníže byl muž nejen bojovný a vládychtivý, ale také velký milovník lovu. V okolí usadil ještì další služebníky – v Ovèárech chovali ovce, v Býchorech hovìzí dobytek, v Ohaøích psy, v Jestøábí Lhotì, Kánínì a Sokoleèi dravé ptáky.

První nejstarší písemná zmínka o obci je z roku 1352 v registraci desátkù papežských. To již byly Konárovice rytíøským sídlem a tvrzí pøi poplužním dvoøe. Kostel se poprvé pøipomíná v roce 1358.

V následujících staletích se majitelé Konárovic èasto støídali. V roce 1772 koupila statek v dražbì hrabìnka Alžbìta de Quasco. Využívala ho jako letní sídlo a v roce 1775 nechala zámek pøestavìt do dnešní podoby. Ještì v témže roce nechala vybudovat nový farní dùm, ale první faráø zde byl ustanoven až v roce 1820. Pod její péèí došlo ke zvelebení školství a v roce 1810 byla v Konárovicích otevøena øádná škola.

Zajímavostí je, že v tomto období se zde velmi úspìšnì zakládaly morušové sady. Hedvábnictví zde dosáhlo nejvìtšího rozkvìtu kolem roku 1820.

V roce 1856 získal Konárovice Jan Nepomuk, hrabì Harrach, c. k. rytmistr a komoøí, který pøivedl hospodáøství na statku k velkému rozkvìtu. V roce 1872 prodal celý statek Josefu Götzlovi, továrníku a purkmistru v Karlínì. Tuto rodinu velmi èasto navštìvoval houslista Jan Kocián a poøádal zde malé koncerty. Konárovické panství sousedilo s panstvím Býchory, kde vlastnil zámek slavný èeský houslista Jan Kubelík. Po hrabìti Harrachovi se v zámku nachází  v pùvodním stavu tzv. „èínský salonek“.

K obci Konárovice patøí ještì osada Jelen, kde byl ve 14. století postaven pivovar a pozdìji rozsáhlý hostinec, a rekreaèní osada Vèelín, která má také zajímavou historii. Jméno je odvozeno od vèelaøské stanice s muzeem, které bylo postaveno a slavnostnì otevøeno v roce 1928. Stanice bývala v minulosti cílem mnoha rodinných výletù s možností pohoštìní chlebem s máslem a medem. V souèasné dobì je budova pøipravena k prodeji.


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz