Èervené Peèky (mìstys)


Seznam lokalit v okolí


mìsto, mìstys Èervené Peèky (mìstys) vzdálenost: 0 km

První záznam o obci Peèky je roku 1333 a je zmiòován jako statek bratøí Zdislava z Peèek a Václava z Bohouòovic. Peèky po Zdislavovì smrti pøecházejí do vlastnictví vladykù z Bohounovic, obce situavané asi 3 km západním smìrem.


Bìh dìjin zanechává v našem regionu další významnou stopu v dobì husitských válek za druhé køížové výpravy krále Zikmunda ( 1421 - 1422 ).

Bìžnì uvádìná bitva u Kutné Hory probìhla vlastnì 6. ledna 1422 u Nebovid. Pro další vývoj Peèek je dùležitý rok 1530, kdy panství kupuje Václav Hrabánì z Pøerubenic. Obec se nadále nazývá Peèky Hrabáòovy.


Roku 1754 se panství ujímá svobodný pán Ignát Koch, aby již 10. kvìtna 1755 dosáhl povýšení Peèek Marií Terezií na mìsteèko ( mìstys ). Po bitvì u Kolína ( u Køeèhoøe) v roce 1757 zakupuje Pruské království støed rozcestí na východním okraji mìsteèka ( cesty na Nebovidy a Dolany ) a zøizuje zde hromadný hrob pruských vojákù, na nìmž je pozdìji postavena jednoduchá mohyla.

Poslední zmìna majitelù nastává v roce 1794, kdy mìsteèko Peèky kupuje Leopold Hrubý. Od roku 1868 nese mìsteèko oficiální název Èervené Peèky, zøejmì podle natøení Zámeckého pivovaru volskou krví.


Zámek rodiny Hrubých z Jelení byl postaven v 17. století na místì pùvodní tvrze. Náleží k nìmu budova pivovaru, zámecký park v anglickém stylu s mnohými vzácnými stromy starými více jak 150 let. Nejvìtší slávu zažíval zámecký park na pøelomu 19. a 20. století. Díky zálibì majitele barona Bohdana Hrubého v botanice se zde pìstovaly a šlechtily v desítkách skleníkù okrasné rostliny, zejména orchideje, jejichž kolekce patøila k jedné z nejslavnìjších v Evropì. Zdobily císaøské sídlo a dodnes je najdeme v Schonbrunnu. Na okraji obce si rodina Hrubých v roce 1846 postavila empírovou kapli svatého Køíže s hrobkou.


V druhé polovinì 19. století za barona Bohdana Hrubého, milovníka umìní, zažívají Peèky další rozkvìt. Na škole v èp. 6 pùsobí kapelník František Kmoch a spisovatel František Flos, autor " Lovcù orchidejí".


Posledním tvùrèím poèinem je stavba moderní tøípatrové školy v Èervených Peèkách v letech 1925 - 1927.


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštìvníkù: 1.0000









zdroj: www.KrasneCesko.cz