Bìlušice (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Bìlušice (obec) vzdálenost: 0 km

Z nejstarší historie Bìlušic se zachovalo velmi málo, pøevážnì jen povìsti. Skuteèností je, že pùvodnì nìkolik bìlušických stavení a málo polností, bylo jedinì v katastru Labské Týnice (Týnec nad Labem), kde se v gruntových knihách uvádìla tato osada názvem Na Bìlušicích. Prostor Bìlušicka, podobnì, jako jeho okolí, býval dnem velkého jezera – moøe, které vzniklo z tajícího ledovce na høebenech Krkonoš. Dokumentem toho je pùdní složení tj. slepence, nánosy štìrkopísku, usazeniny opuky, ze které Bìlušiètí  postavili nejen svá hospodáøská stavení, ale i obytné domky. V týneckých Borkách bývaly tzv. Bìlušické lomy na opuku. Jen na bìlušické Skále, Na pìnicích i na skalce, bývala lámaná rulová bøidlice. To jsou totiž poslední ostrùvky severních výbìžkù Železných hor. Ve slepenci nacházíme otisky nebo zkamenìlé ulity moøských živoèichù. Když sem pøišli první lidé, budovali své døevìné chaty na vyvýšených místech blízko vody. Keltské nálezy i pozùstatky popelnicových polí jsou zde však velice øídké. Pozdìjší nálezy podkov i kostry konì zapadlého do bažiny pocházejí z doby, kdy nedaleko odtud táhly Žižkovy voje a jejich pícináøi sem pravdìpodobnì pøijíždìli pro krmení. Z generace na generaci se vypráví, že Bìlušice patøívaly ve starodávnu ke vsi Býchory. Roku 1360 postoupila Anka z Býchor z vìna svého, zapsaného na Býchorách a Bìlušicích, 60 kop grošù synùm svým Ješkovi, Heømanovi a Albrechtovi. Snad tento díl osady Bìlušic patøil roku 1415 ke tvrzi Korcùm, když je držel Aleš, syn Naèkùv z Korec. (Druhá èást Bìlušic uvádí se ve 14. století v majetku sedleckého kláštera a to až do roku 1421, kdy klášter zboøili husité). Po válkách husitských zapsal císaø Zikmund listinou danou v Praze 21. záøí 1436 Vaòkovi z Miletínka a jeho dìdicùm vsi sedleckého opatství. Roku 1490 dostal panství pardubické syn krále Jiøího z Podìbrad, vévoda z Münsterberku a hrabì z Kladska, ale již následujícího roku je pánem na tomto rozsáhlém panství velmož Vilém z Perštejna a na Helfštejnì. Po Vilémovi z Perštejna následoval od roku 1530 jeho syn Vojtìch z Perštejna. Po nìm získal panství jeho mladší syn Jan, roku 1549 opìt jeho syn Jaroslav, který svou rozmaøilostí a nehospodárností musel panství prodat. Koupil ho roku 1560 císaø Maxmilián II. Pøi Královské komoøe èeské zùstalo pak panství až do Ferdinanda III., který je pak zastavil markrabímu braniborskému, za pomoc proti Švédùm, na nìkolik let. Potom se panství vrátilo zpìt ke Královské komoøe èeské.

Mezi kulturní památky obce Bìlušice patøí zvonièka, s jejímž postavením souhlasilo obecní zastupitelstvo pod podmínkou, že nebude pøedstavovat žádný náboženský symbol a nebude vysvìcena. Dovnitø zvonièky byl pak umístìn køíž z roku 1883, který pùvodnì stál na místì, kde byla postavena zvonièka. Roku 1855 byla postavena škola.

V obci Bìlušice byla založena ètenáøsko-hospodáøská besídka, Sbor požární ochrany, veøejná knihovna, místní osvìtová komise, vodní družstvo, zahrádkáøi a oddíl kopané.


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz