Otovice (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Otovice (obec) vzdlenost: 0 km

Kraj kolem Karlových Var byl odedávna obydlen. Hrad v Sedleci, sousedním sídle jihozápadn od Otovic, byl stediskem slovanského kmene, který od 10.století ovládal od historických dob celý kraj. Na pelomu 14. a 15.století probíhala druhá vlna nmecké kolonizace kraje. Tehdy byly zaloeny i Otovice jako zemdlská osada. Noví píchozí byli z Krušných hor, ze Saska. Kolonizace tedy probíhala od nejvyšších heben a postupovala do údolí Ohe, kde postupn probíhá asimilace pvodního eského obyvatelstva. První zmínka o vsi Otovice pochází k roku 1325, kdy zde eský král Jan Lucemburský "daroval 16 lán zem u Lokte mezi ekami Ohí a Teplou vrnému Kojatovi z Otovic (Otnawitz)". Prvý zmiovaný majitel Otovic Kojata ml poddací právo ke kostelu v Thiergartenu. Tamní kostel sv. Linharta a stedovká ves „Obora“ zanikly.

Další historicky doloení majitelé, pánové ze Štampachu ji patili pod farnost Sedlec. Za pana Jiího ze Štampachu byla zejm postavena i otovická tvrz, pozdji podle vybavení panský dm - zámek. Otovice jsou zmiovány v listinných dokladech v letech 1499 - 1502.

16. století je v celém kraji ve znamení vlády rodiny Šlik, kteí pocházejí z Chebu. Rod sídlil v tovicích v letech 1525 - 1617. 5. ledna 1669 vypukl na zámku velký poár, z kterého se zámek ji nikdy nevzpamatoval. V roce 1673 je do té doby samotná obec Otovice prodána ostrovskému panství. To je konec stedovké slávy zámku a Otovic. V polovin 17. století byly Otovice vyhlášeny chovem koní. V 18. století patily Otovice stále k ostrovskému panství. V obci se traduje místní povst o tajné chodb, která prý zaínala v tvrzi a konila u sedleckého kostela sv. Anny. Konkrétn stávala tvrz nkde na míst dnešního .p. 37. Na návsi v Otovicích byla postavena v roce 1807 kaplika. Spolu s rybníkem a kíkem byla pirozeným stedem obce Otovice. Kaplika stála na pozemku dnešního .p. 24. V Otovicích v 19.století ili krom zemdlc a ivnostník také dlníci a horníci. 1. dl na katastru obce byl oteven v roce 1852 a nazván Dreikönigschacht I.

V roce 1890 jsou Otovice zmínny jako ves s 83 domy, 3 eskými a 848 nmeckými obyvateli. Ve vsi je v té dob dvoutídní škola, hndouhelné doly, továrna na rozliné chemické produkty, lepenku a devitý cement.

ást obce je zvaná Otovice Nové. Tato doba je poznamenána nálezy kaolínu a hndého uhlí na katastru obce. Ty zapíinily rozkvt, ale i budoucí problémy obce.

Na poátku 20. století byly v Otovicích hndouhelné doly Karel, Johann, Eleonora a Josef a kaolínový dl Excelsior, ke kterému byla v roce 1898 vybudována vleka od trat Praha Cheb. Celkovému rozvoji pispla ji v roce 1871 otevená eleznice ústecko-teplická, dleitá pro tbu uhlí. Na území obce byly 4 cihelny. Na pelomu století mla obec Otovice 1056 obyvatel. Bydleli v 83 domech a vtšina z nich byla nmecké národnosti. Obec byla pomrn bohatá, svdí o tom investice pro všechny obyvatele: vodovod otevený v roce 1893 a elektrické svtlo zavedené v roce 1908. Na poátku Kircheweg (kostelní cesty) a na Schulweg (školní cest) stály kíky. Na Kocourku vyrostl po roce 1911 psí a koií hbitov a to dle vyprávní na ádost lázeského hosta, bohatého Ameriana, který chtl pohbít svého uhynulého miláka. V první republice pokraoval rozvoj dolování jak uhlí, tak kaolínu na katastru obce. Podle zachovalé mapy v majetku obecního úadu to byly doly Anna, Josef, Luisa, Eleonora, Caroli a dl na kaolín Excelsior. Otovice byly souástí území, které bylo Mnichovskou smlouvou pedáno velkonmecké íši.

eští obyvatelé byli z Otovic vysthováni a mohli se vrátit a po roce 1945. Nmetí obyvatelé byly bhem roku 1946 odsunuti do Nmecka. Nastal tak velký úbytek obyvatel. V prbhu jara a léta pišli do Otovic noví, eští obyvatelé. Byli to zemdlci a zahradníci z okolí Unhošt. V roce 1950 byl také vytvoen pípravný výbor pro zaloení zemdlského drustva. To se podailo a v roce 1952. V roce 1950 mly Otovice 787 obyvatel. V roce 1956 zaala výstavba panelárny, která ovlivnila ivot obce v následujících letech.

V roce 1957 se rozjídí výroba v panelárn. V roce 1959 byla v Otovicích otevena pošta a samoobsluha Jednoty. 9.5.1959 vyšlo první íslo otovického zpravodaje „Naše ves“. V roce 1960 se istírna lahví mní na provoz výroby nealkoholických nápoj LIMO. JZD bylo sloueno s JZD Sedlec. V obci je v této dob z vodojemu u trianglu veden vodovod, je zprovoznno veejné osvtlení a veejný rozhlas. Na poátku 60. let je škola stále ješt 4tídní, ale zaíná ubývat ák. V roce 1964 se rozšiuje poet podnik, které sídlí v Otovicích. Krom panelárny a závodu LIMA je to Konstruktiva, která sídlí v rybárn bývalé firmy Kopecký.

Místo Benziny pevzal Kovošrot. JZD se stává souástí státního statku Jenišov. V roce 1965/66 je v obci ji pouze dvoutídka, do které chodí 48 dtí. V roce 1966 místo bývalého Excelsioru a .p. 45 a 87 je zbudována balika na dr za studena. Také jsou mezi elezniními tratmi budovány sklady velkoobchodu. Sklady jsou i z bývalé koárny. V roce 1968 byla bourána i kaplika ve stedu obce. V roce 1974 byla v Otovicích zrušena základní škola a zstala pouze škola mateská. V roce 1976 byla zrušena i turistická ubytovna v kulturním dom. V roce 1976 jsou Otovice pilenny ke Karlových Varm. Za této doby se prohlubuje pocit oban, e jejich obec se stává odkladištm pro provozy, které vadí v Karlových Varech. Po roce 1989 se situace v obci stabilizovala, veškeré areály drobné výroby, sklad i prmyslové výroby v obci zstaly, naopak v prolukách vyrostly areály nové. Pvodní výrobní a skladové areály v obci se zaaly postupn opravovat.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz