Dunajovice (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Dunajovice (obec) vzdálenost: 0 km

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1376. V písemných památkách se obec objevuje až v poslední čtvrti 14.století, ač je ovšem značně starší, jak např. ukazují nálezy popelnicových nádob na polích „Hrance" severně od Dunajovické hory.

Dunajovice leží cca 7 kilometrů severozápadně od Třeboně. Obcí prochází hranice CHKO Třeboňsko, která je od roku 1977 zapsána ve světovém dědictví UNESCO, avšak Chráněnou krajinnou oblastí o rozloze 700 km2 bylo vyhlášeno až poté - 15. listopadu 1979. Vodní a mokřadní plochy na Třeboňsku jsou od roku 1990 chráněny jako mokřad mezinárodního významu podle "Ramsarské konvence".

Třeboňsko je i mezinárodně významným územím z hlediska ornotologického (Important Bird Area podle ICPB, v současnosti Bird life International).Dunajovická hora, vysoká 504 m, nad obcí je nejvyšším místem Třeboňské pánve s překrásným výhledem na celé Třeboňsko, Veselsko a Ševětínsko.

V této lokalitě se nachází poutní místo Kaple sv.Kříže, řečená „U Krista Pána“ s udržovanou Křížovou cestou, kde se každoročně na Svatodušní svátky (vždy sedmou neděli po Velikonoční neděli) pořádá pouť se mší svatou.    

Obec Dunajovice je se svým nejvýše položeným bodem Třeboňské pánve - Dunajovickou horou 504 m.n.m. je vyhledávaným místem cykloturistů ale i pěších turistů. Na tomto místě byla v roce 1939 postavena dřevěná rozhledna, která ale zřejmě v období druhé světové války, nebo brzy po ní zanikla (pro nedostatečnou údržbu byla zbourána). Obec znovu usiluje o postavení rozhledny na tomto místě, vše je odvislé od získání potřebných finančních prostředků a potřebných povolení. Vzhledem ke své poloze stačí aby rozhledna byla o málo výš než okolní stromy, které dosahují cca 25 m a bude umožněna překrásná vyhlídka na všechny světové strany. V současné době prochází obcí několik cykloturistických tras, které jsou cyklisty hojně využívány.

V obci jsou čtyři ubytovatelé s celkovou kapacitou cca 20-25 osob.     Obec Dunajovice se v současnosti nedělí na žádné části - pouze mezi mladšími obyvateli se říká "horní" a "dolní" Dunajovice. Katastr obce Dunajovice mají charakter zvlněné roviny s průměrnou nadmořskou výškou 350 metrů. Kvalitní půda vytváří příznivé předpoklady pro zemědělství. Stavební fond obce kombinuje typické vesnické domy s budovami, které jsou charakteristické pro venkovskou zástavbu. 


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz