Librantice (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Librantice (obec) vzdálenost: 0 km

Místní jméno vzniklo jako ves lidí Librantových. Toto osobní jméno je nìmeckého pùvodu. První èást je pøekládána jako lid - národ, druhá jako meè. Podle archeologických nálezù bylo území obce osídleno už v dobì pøedhistorické. Z nástrojù mladší doby kamenné byl nalezen mlat a úlomek kamenného dláta. Pøi melioracích pøišli dìlníci na støepy kultury lužické a objevili také žárovištì se støepy staroslovanských zásobnic na obilí z konce 11. nebo z poèátku 12. století.

Severní hranici katastru tvoøila bývalá obchodní stezka Hradecko-Bystøická. Ve Slatinì se dìlila smìrem pøes Èernilov do Kladska, druhá smìøovala k Opoènu a pøes Deštné do Bystøice v Kladsku. Pøi této cestì na území Librantic byla nalezena bronzová sekyrka a u Èernilova svitek zlatého drátu.

Lze soudit, že obec vznikla v lánové kolonizaci ve druhé polovinì 13. století. Obec pøi svém založení mìla 20 statkù. Dvacátý byl svobodný statek zakladatele obce - lokátora a byla u nìho hospoda. První písemná zpráva o Libranticích je z roku 1492, kdy Johanka z Bøezovic prodává tvrz Tøebechovice, ke které tehdy Librantice patøily. Potom náležely k panství opoèenskému a pozdìji Smiøickým až do zrušení poddanství.

V letech 1547 až 1569 zakládá Vilém Trèka z Lípy na selských pozemcích rybníky. V Libranticích dva, z toho jeden na sever dostal jméno tehdejšího majitele zabraných pozemkù Frešla. Na jižní stranì katastru vznikl velký rybník "Èièánek". Bìhem èasu oba rybníky zanikly nebo byly zrušeny. V devadesátých letech minulého století byla v tìchto lokalitách vybudována nová biocentra s vodní plochou se jmény Èièánek a Frešle).

Librantice byly sídlem rychty, do jejíhož obvodu patøily ještì Libníkovice, Divec a Svinary. Jan Rudolf Trèka založil kolem roku 1600 gruntovní knihy, librantickou se zpìtnými zápisy až do roku 1570. Za tøicetileté války zpustla více než jedna tøetina selských gruntù, ostatní byly poboøeny. Librantice a Libníkovice tvoøily pøed tøicetiletou válkou a po ní asi 180 let jednu správní obec. Podle Berní ruly z r. 1655 v Libranticích žilo 18 sedlákù, 5 chalupníkù, 6 zahradníkù (malých zemìdìlských živností) a dva podsedkové. V dobì válek mezi Marií Terezií a pruským králem Bedøichem II. (1745) byla obec po nìkolik mìsícù obsazena Prušáky a až na èíslo 43 vypálena.

Roku 1779 se stávají Librantice samostatnou obcí a úøední název "Librantice s Libníkovicemi" je zrušen. Roku 1785 byly v Libranticích vymìøeny pozemky pro josefínský katastr. Tím byly definitivnì stanoveny hranice katastru, které zùstaly platné až do roku 1952.

(èerpáno z knihy "Vlastivìda Královéhradecka" vydané v r. 1968)


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz