Praha (město)


Seznam lokalit v okolí


město, městys Praha (město) vzdálenost: 0 km

Praha s historií dávnou skoro kam až lidská paměť sahá je nej už sama o sobě. Nejen její rodák ji považuje za nejkrásnější město na světě, a protože je zákonitě i nejnavštěvovanějším městem České republiky, nejsou to jen Pražáci, kteří jsou na své město hrdí.

Město na Vltavě nabízí nejen nejvíce památek, nejvíc věží a věžiček a ze svých kopců jedny z nejkrásnějších pohledů na změť paláců, domů, ulic, dvorků, parků a parčíků možná v celé Evropě, ale je i centrem nejnavštěvovanějších kulturních a sportovních událostí. A protože je také centrem politickým, pak ta nejdůležitější rozhodnutí jsou učiněna právě zde. Praha patří i mezi města nejopěvovanější v písních a básních a románech dávných, současných i budoucích. Od pradávna je i nejmagičtějším městem u nás a protože vládne géniem loci, je pro každého nejhezčím z toho jeho nejniternějšího pohledu. Ostatně, nejlépe to poznáte sami.

Hlavní město České republiky je naší nejvýznamnější městskou památkovou rezervací. Od roku 1992 je historické jádro Prahy o rozloze 866 hektarů zapsáno do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

„Praga caput regni“ má Praha vepsáno ve svém znaku. A jistě plným právem. Od svého vzniku hrála vždy důležitou úlohu v dějinách národa, země i Evropy. Od středověku měla pověst jednoho z nejkrásnějších měst na světě a byly jí dávány přívlastky „zlatá“, „stověžatá“, „koruna světa“, „kamenný sen“. Po staletí vzdávaly Praze hold významné osobnosti. Z okouzlení její krásou a výstavností se vyznal W. A. Mozart, L. van Beethoven, G. Apollinaire, P. I. Čajkovskij, F. M. Dostojevskij, A. Rodin, O. Kokoschka i britská královna Alžběta II., papež Jan Pavel II. aj. Rodná Praha se promítla do tvorby Jana Nerudy, Jaroslava Haška, Jaroslava Seiferta, Franze Kafky, Maxe Broda nebo Egona Erwina Kische. Praha představuje jedinečný komplex památek, jemuž vysoko nad městem vévodí Pražský hrad. Je ukázkou všech uměleckých slohů a směrů. Historické jádro města se rozkládá na obou březích řeky Vltavy a tvoří je 6 částí, kdysi samostatných měst, v 18. století sjednocených. Jsou to: Staré Město, Josefov (dochovaná část bývalého Židovského Města - dnes součást Starého Města), Nové Město, Malá Strana, Hradčany a Vyšehrad. Zde je také soustředěno největší množství památkových objektů, muzeí a galerií.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 7.0000







zdroj: www.KrasneCesko.cz