ernilov (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada ernilov (obec) vzdlenost: 0 km

Obec leí 10 km severovýchodn od Hradce Králové. Od pradávna byla ddinou královskou obcí a prvé historické záznamy z 13. století ukazují, e ji tehdy se jednalo o významnou, rozlehlou obec s vlastním kostelíkem.
V obci se kloubí emesla a zemdlství, nachází se na tké, ale úrodné pd a za zmínku stojí vznik ernilovského "Vodního drustva", ve své dob nejvtšího v Rakousku-Uhersku, které odvodnním zamokených pozemk zásadním zpsobem ovlivnilo úrodnost a tím další rozvoj obce. Dodnes jsou v obci vidt pestavné stodoly, nebo ty staré nepojmuly úrodu. Zajímavostí ernilova je existence tí kostel rzných vyznání, katolický a eskobratrský - evangelický slouí svému úelu, v augspurském je smutení obadní sí.  ernilov spolu s ástmi Bukovina a Újezd má dnes cca 700 dom a pes 2300 obyvatel na k.ú. cca 2 500 ha. Je pirozeným centrem pro další obce : Divec, Lejšovku, Libníkovice, Librantice, Libice a Výravu, s kterými zaloil vesnický mikroregion "ernilovsko".

Ve všech ástech obce je zaveden plyn, kanalizace, OV a vodovod. To vše spolu s dobrým autobusovým spojením do Hradce Králové, má kladný vliv na výstavbu a pírstek obyvatelstva.
Obec podporuje fotbalový a volejbalový klub, tradicí se stává i srpnová sportovn-recesistická akce "ernilovský paez." V obci probíhají pozemkové úpravy. S nimi jsou spojené i ekologické stavby, nejzdailejším je "Biocentrum Kaltouz."

V míst vesnice ernilov, která se táhne do plkruhu od západu k východu podél ernilovského potoka a je ve východní ásti mírn vyvýšena, bylo ji v dob bronzové sídlišt. Vedla tudy stará obchodní cesta od Hradce Králové, zvaná také  "Kladská", která konila a u Baltického moe. Svdí o tom celá ada archeologických nález.

V roce 1889 na kiovatce k Divci vykopali osm zlatých svitk. Jsou uloeny v Národním muzeu v Praze. Roku 1901 bylo na Prokešov poli vykopáno šestnáct árových hrob s prázdnými, rozpadlými nádobami a v roce 1912 na poli Jana Adamíry depot jedenácti bronzových náramk.

Na severní stran "Pod kíem" se nalezly zlaté mince, keramika a rzné elezné pedmty. Stávala tu snad u staré obchodní cesty kovárna. Na louce "Pod ovínem" byla nalezena kamenná sekera a v "Bilníku" Václava Prokeše pi tb broušená sekera a srpová epel.

První písemná zmínka o ernilovu je z roku 1271. Vesnice ji tehdy mla kostel s eským plebánem Vavincem. O velikosti svdí porovnání placení papeského desátku. V roce 1385 se v ernilov platilo dvacet sedm groš, v Jásenné, Plese a v Holohlavech jen devt groš.

Obec ke svému jménu mohla pijít od jména zakladatele dvora, který leel v míst dnešní vesnice. erníl - ernilv dvr. Ale mohlo to být také spojení dvou slov, která vyjadují lov na ernou zv. erný lov - ernilov. V nejstarším zápisu z 12. století je psáno Cyrnelow. Poslední z podobných tvar, se kterým se setkáváme v roce 1409, je Czrnyelow (rnlov). Slovesný tvar rnl znamenalo ernal, stával se erným. V archivu je listina, na které jsou podpisy zástupc obce a pee WES CZERNILOV s královskou korunou a dvma zkíenými palmovými listy. Listina se týká sporu obce s opoenským panstvím o lesy u Libníkovic.

Nmetí pisthovalci pojmenovali ves Schlakendorf. Tento název oznaoval vesnici zaloenou na lesní mýtin. Jiný nmecký název pro ernilov byl Hengsberg. Nmecké obyvatelstvo splynulo asem s eským a oba cizí názvy upadly v zapomenutí.

Na severním okraji ernilovského katastru stávala tvrz s vesnicí Kalthaus pipomínaná v letech 1428 a 1550. Dnes jsou zde ji jen slab znatelné valy s vodním píkopem. Mezi ernilovem a Libicemi je uvádna další tvrz s vesnicí Hrdloezy. Je datována jako Kalthaus. Jde pravdpodobn o synonyma nebo se jedná o zaniklou ves Pebo, kterou se však nepodailo pesn lokalizovat.

Za uplynulá století došlo k velkým zmnám, které s sebou nesl as. Pehnaly se války, období útisku a útrap. Pešla období míru a blahobytu. Kadá doba pinesla nco nového. A to byly husitské války, boulivá doba poblohorská, doba národního obrození nebo první a druhá svtová válka. Pvodní královská vesnice se zmnila k nepoznání...


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz