Blešno (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Blešno (obec) vzdálenost: 0 km

Obec Blešno se nachází po obou stranách silnice  A1/11 vedoucí z Třebechovic pod Orebem do Hradce Králové. Leží v nadmořské výšce 237 m. Má 310 obyvatel. K severu se nad obcí táhne nízké návrší s několika lesíky, k jihu se prostírají rozsáhlé louky  kolem řeky Orlice.

Podkladem ke jménu obce byla patrně rostlina zvaná blešník, která hojně rostla na břehu řeky Orlice. Jiné prameny uvádějí, že ves pokřtily pravděpodobně sousední obce od přídavného jména blešný – plný blech a má směšný přízvuk.

Řeka Orlice je s obcí nerozlučně spjata, nejen svými symboly. Často se vylívá z břehů a přináší lidem nemalé starosti. Přináší však také i radost  – místní rybáři tvoří nejpočetnější spolek. Ve starých trčkovských registrech z r.1610 se uvádí, že rybáři z Blešna, kteří měli pronajatý rybolov na Orlici, chytávali mimo ostatní ryby také lososy a bobry. Obojí však byli povinni odevzdávat na opočenský zámek. Přírodním parkem  Orlice vede i  část naučné stezky s popisem fauny a flory a cyklostezka, která spojuje Blešno  s okolními obcemi.

 Blešně byla osada již v době prehistorické, jak todokazují sídelní jámy, vykopané r.1903 na poli Jana Hrnčíře u jeho statku čp.37. Nalezeny v ní byly střepy, železný nůž a přeska.  V r.1921 bylo při cestě vedoucí od zastávky do vsi vykopáno 7 koster skrčků bez milodarů, jež pocházeli ze starší doby bronzové . Během let 1906-07, 1911 a 1924 byla na poli Jana Hrnčíře č.kat.491 nalezeny popelnicové hroby lužické. V nich byly nádoby, náramky z bronzu, zlomky dvou jehlic a knoflík.  U statku Hodycova čp.60 byla zjištěna kolová stavba z přechodu doby kamenné do bronzové – z doby tzv.zvoncových pohárů. Při kopání příkopu u statku byla nalezena bronzová sekyrka.

Jako první zmínka o obci se uvádí rok 1496. Tehdy prodala Johanka z Březovic, dcera Přibíka Kroměšína z Březovic, pána třebechovické tvrze tuto tvrz i s dvorem a 11 obcemi a několik městeček k náležejících Mikuláši ml. Trčkovi z Lípy za 5 tis.grošů českých. Mezi vesnicemi se uvádí i Blešno, které se tak tímto obchodem dostalo pod panství opočenské. V roce 1634 byl syn majitele Adam Edrman zavražděn spolu s Albrechtem z Valdštejna a majitel panství Jan Rudolf Trčka z Lípy v témže roce zemřel. Panství opočenské bylo zkonfiskováno a v r.1636  je daroval císař Ferdinand II. bratřím Jeronýmu a Rudolfovi Colloredovým, kteří roku 1789 rozšířili sňatkem své jméno na Colloredo-Mandsfeld. Součástí panství opočenského byla obec až do roku 1849, kdy se stala obcí samostatnou.

Mezi významné události obce patřilo v r.1921 vybudování železniční zastávky ( trať z Hradec Králové do Mezilesí  přes obec byla dokončena roku 1874). Téhož roku bylo v Blešně 67 domů, 353 obyvatel z toho 244 katolíků, 102 českobratrských evangelíků a 7 přísl.církve československé.  Mezi zajímavosti patří, že když některý občan přestoupil k československé církvi, nebylo povoleno, aby při úmrtí některého z nich zvonilo se zvonkem na kapličce. Proto v r.1922 koupila obec nový zvonek pro zvoničku, která je před obecním úřadem.

 Elektrifikace obce byla provedena až v r. 1938.

V roce 1992 přestala být obec součástí Třebechovic p.O. a stala se obcí  samostatnou. Během 11 let byly vybudovány chodníky spolu s cyklostezkou a návsí, obec plynofikována, napojena na městský vodovod, provedena modernizace elektřiny, rozhlasu a osvětlení obce.

Pěkné a dobře udržované fotbalové a nohejbalové hřiště, tenisový kurt zajišťují sportovní vyžití jak mládeže, tak i dospělých. V blízkosti je dětský koutek s prolézačkami a houpačkami a klubovna , která slouží pro pořádání společenských akcí. V obci jsou zajištěny služby jako  pošta,  obchod se smíšeným zbožím a prodejna textilu.  Má zde své  sídlo též několik firem.

Občerstvení celoročně zajišťuje hostinec U Janků a ranč Běla s provozem v letních měsících, kde je navíc možnost projížděk na koních kolem řeky Orlice. 

 

Z pamětihodností stojí za povšimnutí pseudorománská kaplička  z roku 1913, zasvěcená Srdci Ježíšovu. Interiér byl nově renovován v roce  2002 a kaplička znovu vysvěcena královéhradeckým arcibiskupem Karlem Očenáškem. Památník 10 obětem I.světové války z r.1923, který stojí v blízkosti obecního úřadu pod stoletou lípou je dílem sochaře V.Škody.Později byla připsána na památník jména tří obětí II.světové války.Ve východní části vesnice stojí kamenný kříž z roku 1858.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz