Vyhlídka Karla IV. (rozhledna)


Seznam lokalit v okolí


rozhledna Vyhlídka Karla IV. (rozhledna) vzdálenost: 0 km

Rozhledna je postavena asi 1 km J od centra města Karlovy Vary na ostrohu nad údolím říčky Teplé. Karlova vyhlídka je postavena v pseudogotickém stylu a je nejstarší rozhlednou v Karlových Varech. Její inspirací byla rozhledna postavená v severoněmeckém Schleswigu. Městská rada vybrala pro stavbu místo s názvem Výšina Františka Josefa v roce 1876. Na jaře stavba započala a již na podzim bylo dílo hotovo. Na začátku sezony roku 1877 byla zpřístupněna pro veřejnost. V roce 1982 byla rozhledna opravena, potom ještě v 90. letech. V roce 2001 byla provedena generální oprava. Namísto keramického obkladu byla stavba omítnuta.

K rozhledně se dostaneme tak, že se necháme vyvést lanovkou, která vede k rozhledně Diana na stanici "Jelení skok". Odtud se vydáme po žluté TZT. Ta nás dovede po cca. 0,5 km až k vyhlídce. Kdo chce jít nahoru pěšky, projde kolem hotelu Pupp a asi po půl kilometru narazí na modrou značku. Když se po ní vydáme, tak po 300 m dojdeme na žlutou značku. Od ní je to k vyhlídce 800 m. Dále po modré bychom došli k Dianě. Tato cesta je udávána od parkoviště Galerie, kde lze nechat automobil. Nejbližší železniční stanice je Karlovy Vary - dolní nádraží (žel. trať č. 149 K. Vary - Mar. Lázně), která je vzdálena ulicemi města asi 3 km. O něco dále je stanice Karlovy Vary - hlavní nádraží (žel. trať č. 140 Chomutov - Cheb). Ta je ale z hlediska vlakového spojení do lázeňského města přijatelnější. Od nádraží je možno nechat se dovést do města MHD.

Díky přerůstajícím stromům je na některé strany výhled omezen. Dole pod námi jsou Karlovy Vary a v pozadí se vypínají vrcholky Krušných hor spolu s nejvyšší horou Klínovec s rozhlednou a televizním vysílačem.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit








zdroj: www.KrasneCesko.cz