Střítež (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Střítež (obec) vzdálenost: 0 km

Střítež (kdysi Trizties, Tristiesch) leží ve zvlněné pahorkatině v podhůří Moravskoslezských Beskyd na říčce Ropičanka, přítoku Olše, a na Černém potoku, který se přes soustavu místních rybníků vlévá do řeky Stonávky.
Správní území obce má výměru 617 ha. Obec má 998 obyvatel.

Historie obce

Historie Stříteže sahá do konce 12. století, i když první historická zmínka o obci je v soupisu desátků vratislavského biskupa z roku 1305. K významu obce přispěla i její výhodná poloha silnic.

Po rozdělení dřívějšího knížectví Opolského v roce 1282 se ujal těšínského knížectví Vladislavův syn Měšek. V roce 1316 převzal Těšínsko kníže Kazimír, syn Měškův. Takže můžeme říci, že obec vznikla do konce 12. století. Feudální majtelé panství se často střídali. Byli to vesměs příslušníci nežší šlechty a byli různého původu. Od roku 1483 už držel Třítež Jan z Koňakova. Dalšími držiteli byli Hynalové z Kornic, Daniel Zemecký ze Zemětic, potom Hedvika Kreutnerová z Rosenbachu.

Od roku 1625-1634 se stávají držiteli Tříteže Mitrovští z Nemyšle, kteří již od roku 1610 drželi i Hnojník.Dalším džitelem byl Karel Gottfried Logau. Tento šlechtic byl posledním majitelem panství z řad drobné zemanské šlechty. V roce 1825 nabyl panství arcivévoda Karel a po jeho smrti syn Albrecht. Posledním majitelem z rodu Habsburků byl kníže Bedřich, jemuž po 1. světové válce byly statky zabaveny československým státem. Do roku 1792 bydleli majtelé panství převážně na zámečku, který byl udajně postaven na střítežském kopci, kde se tenkrát nacházelo centrum obce s dřevěným kostelíkem a farou. Dále stojí za zmínku, že obec Třítež a Vělopolí tvořily po dobu 200 let jeden administrativní celek.

Památky, kultura a sport

Zajímavostí je především římskokatolický kostel sv. Archanděla Michaela z roku 1806, zděná kaplička sv. Marka ve tvaru rotundy a evangelická hřbitovní kaple z roku 1972 s věží a zvonem, pomník českého malíře Josefa Mánesa u cesty na Smilovice.

Několik turistických pěších a cyklistických stezek spojuje města Třinec, Těšín a Karvinou s atraktivním územím Moravskoslezských Beskyd, Podbeskydí a zajímavého okolí obce. Za návštěvu stojí empírový zámek v Hnojníku, klimatické lázně Komorní Lhotka, golfová hřiště v Ropici nebo horský masiv Moravskoslezských Beskyd. Tyto turistické atraktivity jsou zpřístupněny sítí pěších stezek, cyklostezek, ojedinělou příležitostí jsou možnosti vyjížděk na koních po hipostezkách v okolí.

Služby

V obci si mužete zajít posedět do místní pivnice.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz