Košařiska (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Košařiska (obec) vzdálenost: 0 km

Obec Košařiska leží na severovýchodě České republiky v oblasti Těšínských Beskyd nedaleko města Třince, kde je soustředěna většina pracovních míst a pracovních příležitostí pro občany obce. Bez nadsázky lze obec nazvat oázou klidu a pohody. Je typickou podhorskou obcí s rozptýlenou zástavbou. Z původních dřevěnic se postupem času a doby staly vesměs rekreační chalupy.

Díky tomu, že se nachází v Chráněné krajinné oblasti Beskydy, je zde zaručené jak zachování rázu přírody a krajiny, tak její vhodné využití – mimo jiné pro turistiku a rekreaci. Kromě toho je zde i Ptačí oblast a mimo jiné se v obci nacházejí rozsáhlé jalovcové porosty.

Tato malebná beskydská vesnice leží nad horskou říčkou Kopytnou a na svazích zdejších vrchů. Je to velmi členitá vesnice, s územím rozbrázděným hlubokými údolími s horskými bystřinami, nad nimiž se týčí kopce Kikula, Gruníček, Skalka nebo Kičera a dominující vrcholy Ostrého (1044 m) a Kozubové (982 m).

Osídlování obce začalo kolem roku 1613, první písemná zmínka je z roku 1657. Historie obce je spojena se salašnictvím, i samotný název pochází od „košarů“ – laťových ohrad pro ovce a dobytek. Kromě zemědělství a práce v lese nacházeli místní obživu také při výrobě dřevěného uhlí v milířích.

Obec s rozlohou 1719 ha má necelých 400 obyvatel. Až na dvou třetinách katastru Košařisk roste hluboký les, díky němuž je zdejší vzduch čistý a voňavý. Na horských úbočích a stráních se dodnes pasou ovce a krásné výhledy do okolí potěší oko každého turisty. Košařiska jsou výchozím bodem pro výstupy na Kozubovou a Ostrý, kde místní turistická chata poskytuje nejen stravování, ale také možnost ubytování. Pobyt ve zdejší překrásné přírodě si mohou turisté a rekreanti zajistit i v dalších rekreačních střediscích.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz