Růženka - Růžová (rozhledna)


Seznam lokalit v okolí


rozhledna Růženka - Růžová (rozhledna) vzdálenost: 0 km

V druhé dekádě 21. století prezentovala obec Růžová záměr vybudovat na Pastevním vrchu místo stávajícího dřevěného vyhlídkového posedu kamennou rozhlednu. Pro tento účel byl vybrán jeden z architektonických návrhů libereckého studia Mjölk.

Obec Růžová na podporu výstavby rozhledny vyhlásila veřejnou sbírku, na jejíž konto se sešla z příspěvků občanů, místních firem i některých okolních obcí částka zhruba 300 000 Kč. Stavba rozhledny byla zahájena v roce 2017, slavnostní otevření vyhlídkové věže se uskutečnilo 21. dubna 2018. Celkové náklady na výstavbu dosáhly částky 2,5 miliónu korun, na zdech v interiéru stavby byla zveřejněna jména všech, kteří přispěli na její realizaci.

Betonová rozhledna netypického vzhledu je sice jen 6 metrů vysoká, navzdory subtilním rozměrům je z ní však vynikající kruhový rozhled. Na severu je vidět celé panorama saských stolových hor, tyčících se nad údolím Labe (Velký a Malý Zschirnstein, Pfaffenstein, Lilienstein, Zirkelstein, Schrammsteine) a pískovcové skalní stěny v oblasti Pravčické brány. Dále ve směru hodinových ručiček pak můžeme pozorovat východněji položené partie Českého Švýcarska a Lužických hor s Jedlovou a Studencem, Růžovský vrch a část Ralské pahorkatiny a Českého středohoří s Vlhoštěm a Milešovkou. Toto kruhové panorama na jihozápadě uzavírá Děčínský Sněžník.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz