Rozhledna Svatý Kopeček - Svatý Kopeček (rozhledna)


Seznam lokalit v okolí


rozhledna Rozhledna Svatý Kopeček - Svatý Kopeček (rozhledna) vzdálenost: 0 km

Při návštěvě olomoucké zoologické zahrady je možné téměř celý její areál shlédnout z výšky 27 metrů z ocelové rozhledny. Ta se nachází na Svatém kopečku (známý především díky bazilice) v nadmořské výšce 378 metrů. Její výstavba probíhala zejména díky mimořádné dotaci komise pro rozvoj cestovního ruchu podle projektu architekta Jana Navrátila, a to svépomocí v letech 1972 až 1974. Otevření rozhledny mající trojúhelníkový půdorys proběhlo v květnu 1975. Výhledy na Olomouc, oblast Hané a Jeseníků, Praděd, Chřiby, Hostýnské vrchy, Bílé Karpaty

Celkem 32 metrů vysoká rozhledna byla původně opláštěna plechovými deskami, které byly v roce 1999 sneseny během generální rekonstrukce, zároveň rozhledna získala nový antikorozní nátěr.

V létě 2015 prošla rozhledna dalšími opravami - byla provedena kontrola statiky a výměna některých zkorodovaných částí. Kovová věž dostala nový antikorozní nátěr včetně nezbytné impregnace. Vyměněny byly kovové pláty podlahy na vrchní vyhlídkové plošině. Zvolená barevná kombinace modré a žluté kopíruje tu z konce minulého století. Rekonstrukce vyšla olomouckou ZOO na zhruba půl miliónu korun.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz