Venkovská usedlost U Filků - Přísečná (usedlost)


Seznam lokalit v okolí


architektonická zajímavost Venkovská usedlost U Filků - Přísečná (usedlost) vzdálenost: 0 km

Usedlost patřívala v 18. století ke klášteru ve Zlaté Koruně. Pravděpodobně v první pol. 19. stol. byla budova rozšířena o další severní patrový trakt navazující na hlavní obytnou budovu. Hospodářské budovy, uzavírající celý pozemek statku, jsou zakresleny již na stabilním katastru z roku 1827, přičemž severně situované chlévy byly pravděpodobně také ještě v 19. století prodlouženy blíže k obytné budově.

Venkovská usedlost se nachází v severozápadním rohu návsi. Je uzavřeného typu a budovy jsou obestavěny kolem velkého čtvercového dvora. Zástavbě dominuje patrová obytná budova na půdorysu písmene „L“ situovaná napříč na jihovýchodní straně dvora. Na hlavní obytnou budovu navazuje patrový objekt sýpky a dále pozůstatek hospodářského stavení. Na severní straně dvora jsou situovány bývalé chlévy. Celý dvůr uzavírá pozůstatek obvodové zdi stodoly. Dříve zemědělská usedlost – JZD, nyní je objekt v soukromém vlastnictví a bude využíván k rekreačním účelům.

Z památkového hlediska je cenná především hmota domu, průčelí, nástěnné malby se scénami selského lidu z konce 18. století v patře. Dále např. štuková zrcadla v patře, všechny klenby (valené, plackové, stájové), kamenný polokruhově zaklenutý portál vjezdu apod.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz