Rozhledna Kleť - Chlum (rozhledna)


Seznam lokalit v okolí


rozhledna Rozhledna Kleť - Chlum (rozhledna) vzdálenost: 0 km

Kamenná, válcová věž s címbuřím z roku 1825. Nádherný kruhový výhled z otevřeného ochozu ve výšce 18 metrů (jižní a centrální Šumava, Novohradské hory, jihočeská pánev, JE Temelín, Hluboká. Kleť samotná poskytuje unikátní rozhled v celém okruhu 360° a byla v minulosti využívána zejména jako místo vhodné pro mapování okolí. Z naší rozhledny, kterou dal vystavět v roce 1822 kníže Josef Jan Nepomuk ze Schwarzenberku, lze dokonce spatřit krásu Alp. Patří k nejstarším rozhlednám v Čechách a je pojmenována po svém zakladateli - Josefova věž.

Horská chata byla vystavěna o celé století později, v roce 1925. Nese název po své patronce, kněžně Terezie ze Schwarzenberku - Tereziina chata.

Na Kleť každoročně zavítá několik tisíc turistů z různých koutů regionu a celé České Republiky. Je snadno dostupná ze všech klíčových měst a míst v okolí (Český Krumlov, Zlatá Koruna, Křemže...) a to jak automobilem, tak i cyklostezkami. Na samotný vrcholek vede několik cest a lanovka dlouhá 1752m, která funguje již od roku 1961. Z kulturních akcí stojí za vidění například známý Běh na Kleť konaný v zimě nebo návštěva planetária a hvězdárny.

 


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz