Výklenková kaplička Bolestné Panny Marie - Třísov (poklona)


Seznam lokalit v okolí


boží muka, kříž, kaplička Výklenková kaplička Bolestné Panny Marie - Třísov (poklona) vzdálenost: 0 km

Zděná omítaná kaplička na obdélném půdorysu, která má v čelní stěně niku s obrazem Bolestné Panny Marie pochází dle datace z roku 1777.

Kaplička náleží do jedinečného mnohočetného souboru barokní a pozdně barokní drobné sakrální architektury rozptý1ené v širokém prostoru pod horou Kleť — soubor souvisí s poutními procesími do proslulého poutního místa Kájov. Kapličky nesou rozmanitě a bohatě tvarované štíty a štítové nástavce, typické právě pro tuto oblast (Chvalšiny, Staré Dobrkovice, Nová Ves, Křemže, Brloh, Rjov, Rohy atd.). Na této kapličce je obnovena původní iluzivní malba.

Kaplička je přikryta sedlovou stříškou, přední trojúhelný štít má vpadlé pole, orámované štukovým pásem. V ploše je vyzděna malá nika se segmentovým obloukem. Čelní stěnu kapličky zdobí iluzivní malba pilastru a rámování nik. Kolem horní niky jsou malovaná písmena L S, nad vrcholem dolní niky je rozdělený malovaný letopočet 17 77. Mezi písmeny ozdobný motiv tří oválných tvarů, jimiž jsou rovněž zdobeny hlavice malovaných pilastrů. Boční stěny mají vpadlá svislá obdélná pole, kolem nich malované šambránv, sledující tvar polí. Barevnost malby je v kombinaci temně cihlově červené a okrové, plochy jsou bílené. Střecha je pokladena prejzy. V dolní nice kapličky je obraz Bolestné Patrny Marie, olejomalba na dřevěné desce, vyplňující celou plochu zadní stěn. V horní nice je malovaný letopočet 1989, další číslice či písmena nejsou čitelná. Jde patrně o datum opravy po transferu.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz