Vodní mlýn - Starosedlský Hrádek (mlýn)


Seznam lokalit v okolí


zajímavost Vodní mlýn - Starosedlský Hrádek (mlýn) vzdálenost: 0 km

Bez větších přestaveb zachovaný barokní mlýn, který leží pod hrází Zámeckého rybníka.

Stavební historii mlýna ozřejmil dendrochronologický průzkum roubených částí staveb, který datoval dva trámy mlýnské hranice a svor do let 1698–1704. Je možné předpokládat existenci mlýna na tomto místě na přelomu 17. a 18. století. K radikální přestavbě objektu došlo kolem roku 1780, což prokázal průzkum roubení obytné části mlýna a krovu. V konstrukci krovu se ještě objevily druhotně použité starší stavební prvky datované rokem 1766. K větším stavebním úpravám v budově mlýna pak docházelo postupně po polovině 19. století a v první třetině 20. století. Byla zobytněna sýpka v patře. V souvislosti s instalací uměleckého složení v mlýnici byl částečně upraven krov tak, aby se sem vešel moučný vysévač, a rovněž podloženy sloupky některé trámy mlýnské hranice, aby udržely větší váhu válcových stolic. K jz průčelí mlýna byla přistavěna prádelna a lednice upravená na turbínový domek. Vestavba uměleckého složení neměla vliv na vnější podobu objektu. Rovněž v pozdějším období se stavební podstata mlýna, využívaného k rekreaci, nezměnila. Roubenou část hospodářské budovy dendrochronologická sonda určila do roku 1773. Původně byla hospodářská budova celá roubená, což dokládá zákres na indikační skice stabilního katastru z roku 1830. Na přelomu 19. a 20. století byl vyměněn krov a pravděpodobně vyzděna jižní polovina stavby.

Vlastníme se ženou tento mlýn teprve několik let, ale už dnes víme, že si zasluhuje pozornost jak laické tak odborné veřejnosti. Na těchto stránkách se pokusím všechny, kteří se o tento mlýn zajímají, informovat o aktuálním dění jak kulturním tak stavebním. V současné době máme z části opravené roubení přilehlé stodůlky a opravenou statiku budovy mlýna, ale ještě mnoho práce nás čeká. Snad zbude čas na aktuální zveřejnění různých akcí na mlýně popř. v jeho blízkém okolí. 

 P.s. Vážení turisté, pokud budete vážit cestu k nám do Starosedlského Hrádku a rádi byste se dozvěděli něco o našem mlýně, ozvěte se nám prosím alespoň pár dní předem. Letos nás totiž čeká ještě mnoho a mnoho práce. A tak na mlýně to o víkendech bude vypadat spíše jako na stavbě než v muzeu. Avšak v případě Vašeho nevšedního zájmu o historii Vás provedeme i bez ohlášení.



Více zde: https://mlynhradek.webnode.cz/


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz