Socha sv. Jana Nepomuckého - Dubenec (socha)


Seznam lokalit v okolí


socha Socha sv. Jana Nepomuckého - Dubenec (socha) vzdálenost: 0 km

Socha sv. Jana Nepomuckého, obrácená čelem k jihu, je umístěna na severním okraji malé návsi v nepatrné vzdálenosti (cca 0,4 m) od ohradní zídky zahrady domu čp. 6. Vlastní socha, vysoká 1,7-1,8 m, je vytesána z jemnozrnného žlutavého pískovce, dnes vlivem povětrnosti místy ztmavlého do světlešedého tónu. Asi 1,6 m vysoký postavec je zhotoven rovněž z pískovce světleokrové barvy, avšak poněkud odlišného složení. Klasický pilířový čtyřboký podstavec se dole rozšiřuje nízkým nečleněným soklem, přecházejícím v deskový plintus, jehož čtyři stěny nesou ryté, nedávno opravené majuskulní nápisy s čtyřnásobně opakovaným chronogramem 1713 (přepis viz níže). Z plintu vyrůstá prostřednictvím profilované oblounové patky hranolový dřík, jehož čtyři stěny jsou členěny zahloubenými obdélnými zrcadly s nízkými reliéfy světců. Reliéfy nejsou do vpadlých polí zasazeny, ale přímo vytesány do bloku pilíře. Scéna na západní straně představuje sv. Annu vyučující malou P. Marii; na jižní straně je postava sv. Josefa s Ježíškem v náručí; na východní straně pravděpodobně sv. Augustin v biskupském rouchu a na zadní, severní straně obtížně identifikovatelný světec, snad sv. Isidor nebo Prokop (?).

Dřík podstavce vrcholí novější nízkou, široce přesahující nenáročně profilovanou římsovou hlavicí s oblounem a krycí deskou, která je zhotovena z šedého pískovce zcela odlišné struktury. Na čele deskového abaku jsou vytesány letopočty 1835 a 1890, z nichž první se pravděpodobně vztahuje k opravě díla a náhradě původní hlavice novým článkem. Socha sv. Jana má vlastní nízký soklík, vytesaný z téhož bloku kamene jako figura. Štíhlá postava je zobrazena v dramatickém šroubovitě vytáčeném pohybu, který začíná uvolněnou, v koleni ohnutou a lehce vykročenou pravou nohou, pokračuje výrazně doleva prohnutým trupem a vyznívá ve vzhůru vzhlížející hlavě, natočené stejným směrem. Kontrapostní postoj, obvykle jen schematicky naznačený, je zde kompozičně důsledně domyšlen v harmonicky utvářený dynamický celek.

Světec je oblečen v tradiční spodní klerice, splývající v dlouhých, souběžných, těžkých, hluboce modelovaných záhybech, rochetě zvlněné v ostrých diagonálních řasách s širokým krajkovým lemem, tvořícím šnekovitě zavíjené klikatky a v polodlouhé mozetě. Celkový spád záhybového systému drapérie umocňuje dojem spirálově utvářené kompozice díla. Hlava s krátkým plnovousem a dlouhými zkadeřenými vlasy je kryta biretem a rámována kruhovou drátěnou svatozáří s pěti pěticípými plechovými zlacenými hvězdami. Ruce sepjaté vpředu před tělem drží krucifix, jehož horní, jen v reliéfu vytesanou část má položenou na levém rameni.

Nápisy s chronogramem na plintu podstavce (všechna písmena jsou majuskulní, písmena chronogramu zdůrazněna velikostí): Západní strana - eLIeIVssa CereLVenos DeMIt (= 1713) Jižní strana - sanCtVs IosnalIVs Contra peste MaDstI teras (= 1713) Východní strana - anna Materna proteCtIone nos CVsto DIVI (= 1713) Severní strana - IosephVs DIrae MortIs ConCVssor (= 1713)


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz