Židovský hřbitov - Úbočí (hřbitov)


Seznam lokalit v okolí


hřbitov, pohřebiště Židovský hřbitov - Úbočí (hřbitov) vzdálenost: 0 km

Hřbitov používaný patrně od 30. let 19. stol. do poč. 20. stol. Nestarší dochovaný náhrobek pochází z r. 1834 a nejmladší z r. 1903. Slohově jsou od pozdně barokních, přes klasicistní a historizující až k náznakům moderny, některé jednoduché, neslohové.

Jde o vysoce autenticky dochovaný areál venkovského židovského hřbitova. Důležitým faktem je historická uzavřenost tohoto celku. V architektuře jednotlivých náhrobků lze sledovat postupnou proměnu estetického cítění místní náboženské obce. Nacházíme zde celou škálu uměleckých přístupů – od klasicistních, přes historizující až po ozvěny moderny. Výjimkou nejsou ani neslohové architektonické postupy. Jedná se zároveň o důležitý hmotný pramen umožňující podrobné studium demografického a sociálního vývoje místní židovské komunity – a to od počátku 20. let 19. století až do samého závěru 19. století. Zachované náhrobky jsou taktéž cenným pramenem pro studium specifické ikonografie této náboženské minority.

Areál židovského hřbitova se nachází v lese asi 150 m jižně od obce. Lokalita v blízkosti pozůstatků středověkého hradu Boršengrýn. Hřbitov má půdorys nepravidelného čtyřúhelníka o rozměrech asi 19,1 x 31,2 x 22,1 x 30,7 m. Je obehnán kamennou ohradní zdí. V areálu hřbitova se do současnosti zachovalo 71 ks náhrobků a 3 ks jejich torz – podstavců pro náhrobky. Náhrobky jsou rozmístěny v 12 nepravidelných řadách. Tyto řady jsou orientovány ve směru jihozápad – severovýchod. Čelní strany náhrobků jsou přitom obráceny k jihovýchodu. 56 ks náhrobků má čitelný nápis. 70 ks náhrobků je provedeno z různých typů místní žuly. Pouze jeden náhrobek je z vápence. Jeden samostatný podstavec je zhotoven ze žuly a dva z betonu. Konkrétní autorství je známo pouze u jednoho z náhrobků, náhrobek č. 54. Jeho zhotovitelem byl B. Kočandrle z Přeštic. Plocha hřbitova je přístupná přes vstup, který se nachází v severozápadní části ohradní zdi. Ohradní zeď je provedená jako zděná z lomového kamene, převážně žuly. Plocha hřbitova je pravidelně udržovaná, bez náletových dřevin (s výjimkou 1 ks vzrostlého smrku). Areál hřbitova sloužil pro účely židovské náboženské obce v Úbočí. V průběhu fungování nekropole zde bylo patrně pohřbeno kolem 200 osob. Patrně nejvýznamnější osobou, která je úbočském hřbitově pohřbena je rabín Simon Heinsfurth z obce Labuť u Tachova. V Úbočí tento muž ovšem působil již jako rabín na odpočinku. Asi nejvýznačnějším datem soudobé historie hřbitova je rok 2005, kdy došlo k opětnému vztyčení většiny jeho náhrobků.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz