Zvole (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Zvole (obec) vzdálenost: 0 km

Obec Zvole ve staroèeštinì (zvóle) byl termín, který vyjadøoval právo užívat obecní majetek zejména k pastvì, myslivosti a rybolovu. Taktéž je možná odvozenina pùvodu keltského.
Nejstarší zmínka o obci pochází z roku 1273. Ménì pravdìpodobný je výklad, který toto místní jméno spojuje s nìjakými stvoly, resp. stvolnatými rostlinami. Další písemná zmínka z roku 1275 potvrzuje, že tu byl postaven filiální kostel na Severní Moravì zasvìcený svatému Jiljí. V obci v daném èase byl vybudován na Moravské Sázavì, která tudy protékala, mlýn na spodní vodu s pilou. Osadou Zvole byl do roku 1869 aznovu od roku 1919 jinak samostatný Kolorédov, který dostal jméno podle olomouckého arcibiskupa Colloredo-Waldsee. V peèeti obce byl zobrazen èáp.  Zvole je jmenována prvnì mezi obcemi v listinì pro mohelnického rychtáøe z roku 1273.

Nejvìtší rozmach zvolského panství byl zaznamenán v 15. století. V dobì husitských válek patøili Zvolští k hlavním oporám katolické církve a k nejvìtším odpùrcùm Tunklù z Brníèka a na Zábøehu, kterým tehdy patøila podstatná èást Severní Moravy. V roce 1468 byla mezi Zvolí a Rájcem svedena bitva vojsk Jiøího z Podìbrad a krále Matyáše Korvína, v níž byl smrtelnì zranìn vùdce èeského vojska Zdenìk Kostka z Postupic. V této dobì stála ve Zvoli tvrz, vedle ní pak pivovar, fara a škola. Za tøicetileté války v roce 1645 byly tvrz, pivovat, mlýn, fara i škola vypáleny švédskými vojsky pod vedením generála Torstensona.

Zvole leží ve støední nadmoøské výšce 265m. Zvole je výstavná vesnice pøi silnici ze Zábøeha na jih do Mohelnice. Kolorédov, bývalá osada Zvole, v jižní èásti areálu již zcela splynul s pùvodní Zvolí. Další silnièní spojení ze Zvole vede k jihovýchodu do Lukavice a k severozápadu do Jestøebí. Severovýchodnì od obce se vlévá do øeky Moravy Moravská Sázava. Domy ve vesnici a èást katastru leží ještì v rovinì Mohelnické brázdy kolem øeky Moravy (støední nadmoøská výška 265m), ale západní èást katastrálního území zasahuje již do kopcù Mírovské vrchoviny; celý areál má rozlohu 663 hektary.

Zvole patøila vždy k velkým a významným vesnicím na Zábøežsku. Poèet obyvatel ve Zvoli i Kolorédovì v 19. století rostl. V roce 1900 zde bylo dohromady 985 obyvatel a 147 domù, z toho v menším Kolorédovì bylo 395 osob a 63 domovních èísel. Zvole byla èeská obec s nìmeckou menšinou (roku 1900 se hlásilo k nìmecké øeèi 46 obyvatel), kdežto Kolorédov byl naopak spíše nìmecký se silnou èeskou menšinou (roku 1900 se k ní poèítalo 189 osob). V nových pomìrech po roce 1918 vzrostl ve spojené obci podíl Èechù tak, že pøi sèítání roku 1930 se z celkového poètu 938 obyvatel hlásilo k èeské národnosti již 824 místních obèanù (Nìmcù bylo 113). Pokles poètu obyvatel po druhé svìtové válce byl vedle odsunu Nìmcù zpùsoben i odchodem nìkolika èeských rodin do jiných míst. V roce 1950 mìla Zvole 750 obyvatel ve 170 domech a v roce 1991 704 obyvatele ve 192 domech, z nichž naprostou vìtšinu pøedstavují rodinné domky a zemìdìlské usedlosti.

Zvole patøí k tìm vsím, které jsou jmenovány v listinì pro mohelnického rychtáøe z roku 1273 a které potom byly udìlovány jako léno olomouckých biskupù pøíslušníkùm nižší šlechty. Zvole náležela mezi tìmito vesnicemi k nejvýznamnìjším, protože se zde již dva roky po první zprávì objevuje filiální kostel sv. Jiljí a zdejší manové drželi v následujícím období i okolní lenní statky. Když bylo v druhé polovinì 14. století pøeneseno sídlo biskupské lenní provincie z Mohelnice na hrad Mírov, objevují se na hradì jako purkrabí i vladykové ze Zvole.

Nejvìtší rozmach zaznamenalo zvolské panství v 15. století. Rod vladykù ze Zvole získal další lenní statky v okolí, pozdìji i jinde na Moravì a ve Slezsku (Kolštejn, Hluèín, Osoblaha ad.), a jeho jedna vìtev byla povýšena do šlechtického stavu. Na Zábøežsku patøili Zvolští v husitských dobách k hlavním oporám katolické církve a k nejvìtším odpùrcùm Tunklù z Brníèka a na Zábøehu, kterým tehdy patøila podstatná èást severozápadní Moravy. V roce 1468 byla mezi Zvolí a Rájcem svedena bitva vojsk Jiøího z Podìbrad a krále Matyáše, v níž byl smrtelnì zranìn vùdce èeského vojska Zdenìk Kostka z Postupic. V té dobì stála ve Zvoli tvrz, vedle ní pak pivovar a mlýn. Byla zde také fara, snad i škola; kostel byl za husitských válek znièen a musel být v roce 1444 postaven znovu.

Po roce 1500 získali Zvoli s šesti vesnicemi Žerotínové, ale v roce 1561 vykoupil toto zboží olomoucký biskup a pøipojil je k panství Mírov. Tvrz ztratila na významu a byla pozdìji v 17. století pøestavìna na sýpku a hájovnu. Zvole patøila i po tøicetileté válce k nejvìtším vsím na mírovském panství, i když oèividnì ztrácela na významu. Pøispìlo k tomu i váleèné zpustošení, protože ještì v roce 1677 podle lánového rejstøíku zde bylo vedle 25 starousedlíkù 10 novousedlíkù a ètyøi poustky; pivovar byl zboøen. Zvolský dvùr, o jehož døívìjších osudech máme pomìrnì málo zpráv, byl v roce 1787 rozparcelován a na jeho místì vznikla osada Kolorédov. Dolování železné rudy v okolí v první polovinì 19. století se Zvole dotklo jen okrajovì. Roku 1834 žilo ve Zvoli 554 obyvatel v 77 domech a v Kolorédovì již 409 obyvatel v 60 domech.

Po zrušení poddanství patøila Zvole sice k velkým a výstavným, ale jinak bìžným obcím vesnického typu v novì zøízeném soudním a politickém okrese Zábøeh. Také ostatní živnosti, napø. mlékaøské družstvo, byly vìtšinou spojeny se zemìdìlstvím. V roce 1876 zde byl založen první èeský hasièský spolek na Zábøežsku. Na škole ve Zvoli se až do roku 1884 uèilo èesky i nìmecky, potom už jenom èesky, ale zároveò byla zøízena nìmecká škola v Kolorédovì, která byla po roce 1918 zrušena. Farní kostel byl roku 1854 úplnì znièen požárem, a proto byl postaven nový, který byl v roce 1876 zasvìcen Neposkvrnìnému Poèetí P. Marie.

Po roce 1918 se v obci objevilo pomìrnì dost pøívržencù nové èeskoslovenské církve. Ve volbách za první republiky získávali nejvíce hlasù lidovci a agrárníci. Za druhé svìtové války se nacistické úøady snažily všemi prostøedky posílit zvolskou nìmeckou menšinu.

V souvislosti se zmìnami po roce 1945 se celkový zemìdìlský ráz Zvole ještì prohloubil, i když stále více obyvatel hledalo práci v jiných odvìtvích i místech. Pøípravný výbor JZD zde vznikl sice již v roce 1949, ale založit družstvo se podaøilo až v roce 1957; to se již o pìt let pozdìji pøipojilo k zemìdìlskému družstvu Dubicko. Vedle toho zde postavil drùbežárnu Státní statek Postøelmov. Støediskový význam obce podtrhuje pošta, zdravotní støedisko a katolická fara. Dále je zde základní škola s nižšími tøídami a (v roce 1990) tøi obchody a hostinec.


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit





zdroj: www.KrasneCesko.cz