Kaple Laudonů a soubor pomníků - Bystřice pod Hostýnem (hřbitov)


Seznam lokalit v okolí


hřbitov, pohřebiště Kaple Laudonů a soubor pomníků - Bystřice pod Hostýnem (hřbitov) vzdálenost: 0 km

Areál tvořící součást městského hřbitova. Sestává z novorománské, neorientované kaple obdélného půdorysu, pocházející z roku 1894 a souboru 14 šlechtických náhrobků, přenesených ze starého hřbitova.

Hřbitovní kaple rodu Laudonů je umístěna na bývalém panském hřbitově, dnes součást občanského hřbitova, při ohradní zdi. Mírně obdélného půdorysu v sousedství hrobů příslušníků rodu Laudonů s empírovými náhrobními kameny a kovanými kříži. Hlavní průčelí se otevírá vysokým obloukem na dvojici sloupů s tordovanou kanelůrou dříku a patkou s tvarovou modifikací drápků. Jsou završeny akantovou hlavicí, jejíž překlad přechází v římsu, pokračující na stěnu nárožních pilastrů vysokého řádu v průčelí. Kordonová římsa je doplněna motivem listovce, který pokračuje v oblouku, na bočních fasádách je přerušena a pokračuje v tělese dříku zadních nárožních pilastrů.

Fasáda je ve vrcholu završena lichoběžníkovým štítem, dole otevřeným a doplněným obloučkovým motivem s listovcem římsy ve vrcholu a lvím maskaronem. V ploše nad obloukem je osazen znak rodu Laudonů v černém poli nakoso dvě zlatá břevna, ve středním poli se třemi lvími hlavami. V klenotu s helmicí a přikrývadlem s korunkou, třemi ptačími pery a dvěma lvími tlapami.

Po stranách helmu je vyryt letopočet MDCCC/XCIV. Na štítě stavby je umístěna malá obloukem otevřená zvonice s původním zvonem “umíráčkem” s profilací pilířků, završena obloukem a stříškou s kamenným křížem. Parapetní římsa soklu zvonice je doplněna geometrickým dekorem, římsa pilířků, profilace oblouku i střešní římsa jsou doplněny listovcem.

Postranní fasády jsou pročleněny vysokými okny, ukončenými obloukem s parapetem a obloukovým záklenkem s vitrají a ochrannou kovovou mříží jemné kvadratické osnovy. Povrch stěny je členěn motivem kvádříkového zdiva. Pod vrcholovou římsou je umístěn obloučkový dekor. Podobně je členěna zadní stěna stavby bez okenního otvoru. Na přední straně jsou osazena dřevěná dvoukřídlá a zasklená vrata se světlíkem, kryta kovanou branou se svazkovým dekorem s oky, ve světlíku s motivem slunce ve středu se soustřednou iniciálou AL. materiál: kámen, kov, dřevo, sklo rozměry: cca 4.4,5m, výška 9-10m


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz