Dobrá Voda (část obce)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Dobrá Voda (část obce) vzdálenost: 0 km

Obec Dobrá Voda (německy Dobrawod) je vesnice v jižní části okresu Karlovy Vary. Vesnice leží v Tepelské vrchovině v jižní části Karlovarské vrchoviny 9 km jihozápadně od města Toužim, jehož je správní součástí. V roce 2011 zde trvale žilo 122 obyvatel. První písemná zmínka o vesnici pochází z roku 1233. V roce 1880 měla vesnice údajně až 282 obyvatel a patřila k ní i dnes zaniklá osada Thalhäuser (V dolíčku), kdysi část Staré Vsi.

Dobrá Voda byla do konce druhé světové války hojně osídlena obyvateli německé národnosti. V letech 1945–1946 byli Němci v rámci nuceného vysídlení z území Sudet vystěhováni i z Dobré Vody. Později byla vesnice uměle osídlena českými, slovenskými a romskými obyvateli, kteří našli práci zvláště v Jednotném zemědělském družstvu v Kosmové. Dříve v obci fungovala škola a pošta, dnes ve vsi není žádné občanské vybavení.

Západně od Dobré Vody byla ves Dřevohryzy (Zeberhiesch), která v roce 1880 měla 145 obyvatel. Tato ves zanikla po roce 1945, dnes jsou v této oblasti pouze pastviny. U Telecího potoka (německy Röllerbach) mezi Dobrou Vodou a Dřevohryzy býval mlýn U Dvořáků (německy Röllermühle).

 


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz