Kostel sv. Blažeje - Branišov (ruina)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel sv. Blažeje - Branišov (ruina) vzdálenost: 0 km

Původně poutní kostel (6x ročně se zde sloužily mše a třetí neděli po letnicích se tu konala velká lidová pouť - posvícení zvané Kapelní slavnosti

Areál kostela sv. Blažeje je složen ze zříceniny kostela a zříceniny bývalé hájovny. Kostel byl postaven v letech 1732 až 1733 v barokním slohu na popud tepelského opata Raimunda III. V roce 1957 kostel zcela vyhořel.

Kostel stojí o samotě cca 1,5 km východním směrem od vesnice, v blízkosti velkého rybníka. Pohledově se uplatňuje ze S a SZ strany (od Nežichova). Objekt je založený na zhruba vodorovné zatravněné ploše. Od stěn se jeví terén na všechny strany vodorovný nebo nevýrazně odspádovaný. Kolem kostela jsou nevelké rovinaté prostranství ohraničené na západní straně šikmým skarpem. Skarp je zalomený také na J a S stranu, kde se po několika metrech vytrácí v terénu. V blízkosti JZ nároží je stará lípa. Několik vzrostlejších listnatých stromů je po celém obvodě kostela. Necelých 50 m západně od kostela je rybník. Na ostatních stranách jsou louky a pastviny. Přístupová polní cesta směřuje k západu. Zhruba po půl kilometru je napojena na hlavní silnici.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz